​​

Sleep-1-child

Børn og unge med type 1 diabetes fra 6-17 år og dens ene eller begge forældre søges til projekt om undersøgelse af søvnen i familier med et barn med type 1 diabetes.

​Vi undersøger, hvordan søvnen kan påvirke din hverdag med type 1-diabetes og eventuelt dine forældres.

Vi undersøger din søvn med  et nyudviklet spørgeskema samt 3-4 øvrige spørgeskemaer, som ser på sammenhængen mellem søvn og livskvalitet, stress og modstandskraft.

Desuden bliver du tilbudt fysisk måling af søvn med et armbåndsur i 7 døgn samt en hjemme-søvn-test i 5 nætter. Hjemme-søvn-test er et bånd med en lille optagerenhed, som sættes i panden med en elektrode bag øret. Man sætter den selv på derhjemme. Der følger en tablet med, som viser hvordan den sættes på og som gemmer signalerne fra målingen. Man får også en ”saturationsmåler” med som sættes udenpå på fingeren og som måler iltmætningen under søvnen.

Vi vil gerne tage en lille hårprøve, hvor vi undersøger for stresshormoner i kroppen, men det er ikke et krav.    

Du kan deltage, hvis 

  • Du har haft type 1-diabetes i over 6 måneder
  • Er mellem 6 og 17 år gammel 
  • Bruger en insulinpumpe og blodsukkersensor (alle typer)
En eller begge dine forældre kan deltage, men det er ikke et krav.

​Deltagelse indebærer ingen ekstra besøg hos os. 

Ca. 4 uger inden din almindelige kontrol hos sygeplejerske eller læge skal du udfylde spørgeskemaerne elektronisk. Du får leveret udstyr (armbåndsur og hjemme-søvn-test) på hjemmeadresse eller andet sted efter aftale. Ved din almindelige kontroltid afleverer du udstyret, hårprøven og uploader dine insulinpumpe- og blodsukkersensor målinger fra den sidste måned. Vi indsamler journaloplysninger en gang (se detaljer i deltagerinformation). Databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen vil blive overholdt.

Vi samler IKKE ind journaloplysninger på forældre. Forældre, der deltager, skal udfylde spørgeskemaer samt have samme udstyr på til fysisk måling af søvn. Derudover tilbydes de også at få målt stresshormoner i en hårprøve. Hårprøven er ikke et krav. 

Hvor finder projektet sted?

I dit eget hjem og kort i tilknytning til din almindelige kontroltid ved sygeplejerske eller læge på Steno Diabetes Center. 

Godkendelse af Videnskabsetisk komite 
Journal-nr.: H-19052685Redaktør