Grundlæggelsen af Niels Steensens Hospital

​Niels Steensens Hospital blev grundlagt i 1932 for at forbedre diabetesbehandlingen. I 1991 blev hospitalet lagt sammen med Hvidøre Hospital, og Steno Diabetes Center var hermed skabt.

Nordisk Insulin Laboratorium (NIL), i dag Novo Nordisk A/S, grundlagde i 1932 Niels Steensens Hospital. Dr.med. Hans Christian Hagedorn havde sammen med nobelprismodtager August Krogh og fabrikant August Kongsted i 1922 igangsat den første produktion af insulin i Europa.

Men Hagedorn, der oprindeligt var praktiserende læge, var en meget akademisk forretningsmand, som var interesseret i bedre at forstå diabetes og dens udvikling, samt at forbedre behandlingen i forhold til brugen af insulin, mad og motion. Hagedorn involverede sig i hospitalets indretning helt ned i de mindste detaljer – lige fra udviklingen af hospitalssenge til anlæggelsen af en tilhørende æbleplantage, som kunne inspirere patienterne til en sund livsstil.

Starten på privat-offentligt partnerskab

Åbningen af Nordens første diabeteshospital gav genlyd i hele Europa. Og den blev starten på et unikt privat-offentligt partnerskab, som lige siden har skabt resultater, der har forbedret prognosen for diabetespatienterne, bidraget væsentligt til forståelse af sygdommen og dens komplikationer, og inspireret retningslinjer for behandling globalt.

I begyndelsen kunne patienter fra hele Norden blive henvist til Niels Steensens Hospital. Det var dog primært danske type 1 patienter, der blev tilset på hospitalet. Nogle blev henvist fra det offentlige, og andre tog selv initiativ til at komme ind på hospitalet. Var patienten mindrebemidlet blev udgifterne betalt af Nordisk Insulin Fond, i dag Novo Nordisk Fonden, og op mod 75 % blev gratis behandlet.

Samarbejdet med det offentlige sygehusvæsen blev løbende udvidet, og Niels Steensens Hospital fik i 1970’erne en mere formaliseret aftale med Københavns Amt. Aftalen betød, at type 1 patienter og senere også type 2 patienter blev henvist til hospitalet fra det offentlige sygehusvæsen. Aftalen blev forlænget flere gange. 

Redaktør