Graviditetsdiabetes rammer hele familien – efter graviditeten

I dag d. 14. november er det World Diabetes Day, og verden over er temaet 'Diabetes i familien'.  Steno Diabetes Center Copenhagen og Diabetesforeningen sætter derfor fokus på støtte til familier med graviditetsdiabetes. Studier viser nemlig, at hele familien efterfølgende har høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.​

Vent...

Hvert år får omkring 2.500 danske kvinder graviditetsdiabetes, og antallet er stigende. I sundhedsvæsnet er der meget fokus på at behandle kvinders diabetes under graviditeten, men efter graviditeten er opmærksomheden mindre. Det til trods for, at internationale studier viser, at hele familien efterfølgende er i høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

"Ikke bare kvinderne, men hele familien er i stærkt forhøjet risiko for at udvikle type 2-diabetes. På trods af den forhøjede risiko, er opfølgningen i Danmark sporadisk, og kvinderne får sjældent – eller ingen – støtte til at fastholde sunde vaner i dag," siger Helle Terkildsen Maindal. Hun er professor og forskningsleder på FACE-IT, et studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen og Aarhus Universitet, der netop ser på, hvordan man bedst forebygger type 2-diabetes i familier, hvor kvinden har haft graviditetsdiabetes.

Statistikken viser, at 10 år efter fødslen har ca. halvdelen af de kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, udviklet type 2-diabetes. Samtidig har bådet barn og kvindens partner også øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Hjælp og støtte til sundere vaner er derfor nødvendigt. 

Sæt ind hvor det giver størst mening

Der er behov for en indsats, som kan støtte og oplyse familierne, så de kan undgå type 2-diabetes. Behovet understreges af dansk forskning som eksempelvis det nye FACE-IT-studie, lyder det fra Diabetesforeningen.

"Når vi ved, at kvinder med graviditetsdiabetes og deres familier er i højrisiko for type 2-diabetes, skal vi sætte ind med et systematisk tilbud om forebyggelse og støtte. Det vil have enorm betydning, hvis de kan hjælpes til at undgå type 2-diabetes eller i det mindst udskyde diagnosen. I kampen mod diabetes skal vi som samfund sætte ind der, hvor det giver størst mening. Det gør det her," siger Kristian Johnsen, faglig direktør i Diabetesforeningen.

Både familier og sundhedsprofessionelle ved, at det er vigtigt med fokus på sund kost og motion, men hos de nybagte familier mangler der ofte overskud til at efterleve anbefalingerne. Målet med FACE-IT er derfor at finde frem til, hvilken type tilbud der i praksis gør en forskel for kvinderne og deres familier i forhold til at forebygge diabetes.

 Ca. 270.000 danskere har diabetes, mens 290.000 danskere har forstadier til diabetes.  

Det betyder graviditetsdiabetes for familien

  • Ca. 2500 gravide (ca. 4 pct. af alle gravide) får hvert år graviditetsdiabetes. 10 år efter fødslen har ca. halvdelen udviklet type 2-diabetes.
  • Kvinderne har mere end syv gange højere risiko for at udvikle type 2-diabetes end kvinder, der ikke har haft graviditetsdiabetes.
  • Børnene har otte gange øget risiko for at udvikle type 2-diabetes, fire gange øget risiko for stofskifteproblemer og dobbelt så høj risiko for at blive overvægtige.
  • Kvindernes partner har øget risiko for at udvikle type 2-diabetes med ca. 27 pct.  

Studier har vist, at kvinder med graviditetsdiabetes

  • Ikke har overskud til at efterleve anbefalingerne til sund livsstil efter fødslen.
  • Ikke bliver fulgt af deres læge eller andre sundhedsprofessionelle i forhold til at forebygge type 2-diabetes.

FACE-IT-studiet på Steno Diabetes Center Copenhagen/Aarhus Universitet

  • Undersøger metoder til, hvordan hele familien kan støttes i at forebygge type 2-diabetes
  • Undersøger hvordan flere sundhedsprofessionelle, fx sundhedsplejerskerne, kan støtte familien og hvordan sociale medier kan medvirke til at give viden og support til familien.
  • Studiet gennemføres fra 2018-2022 og inkluderer 500 familier. Der er tale om et randomiseret studie, hvor en gruppe får forebyggende tilbud, mens en anden gruppe er kontrolgruppe.
  • Studiet foregår i et samarbejde med bl.a. tværfaglige teams fra København, Aarhus og Odense med deltagere fra både universiteter og Steno Diabetes Centre. Det er støttet af Novo Nordisk Fonden med 7,5 mio. kr.

Læs mere om FACE-IT


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor