”Jeg er en reminder”

​Charlotte Damgaard er en af de personer med diabetes, som nye medarbejdere ved Steno Diabetes Center Copenhagen møder på introkursus.

Vent...

​På introkurset på SDCC bliver centrets nyeste medarbejdere præsenteret for strategien, historien og en stribe oplæg om blandt andet forskning og uddannelse. Siden september har en bruger også været på programmet. Charlotte Damgaard, der har haft type 1-diabetes siden otte års alderen, er en af de personer med diabetes, der stiller op for at fortælle om sit liv med diabetes, og hvad hun forventer sig af de sundhedsprofessionelle.

"Mit ærinde er at give sygdommen et ansigt og fortælle min historie, der er lige så forskellig som andre brugeres historier og erfaringer med diabetes. Jeg ser mig selv om en reminder – en person af kød og blod, som indsatsen drejer sig om", siger Charlotte Damgaard, som synes, det er meningsfyldt, at personalet møder en bruger uden for konsultationsrummet.

"Det skaber en mere ligeværdig situation, hvor det kliniske personale ikke bare ser mig som diabetespatienten Charlotte", siger Charlotte Damgaard.

Ikke bare følge de​n kliniske vejledning

Hun har stor respekt for det faglige niveau på SDCC, som hun oplever som højt. Men hun lægger vægt på at blive mødt af en fagperson med evnen til at lytte og se det hele menneske.

"Jeg er andet end min diabetes. Jeg har eftervirkninger efter trafikuheld, som påvirker min diabetesregulering, ligesom jeg har et job, en familie og et socialt liv. Min pointe er at få fagpersonerne til at tænke; "hvad kan jeg gøre for at støtte denne person i at leve sit liv" og ikke bare følge den kliniske vejledning," siger Charlotte Damgaard, der er konsulent med social compliance som arbejdsfelt.

Hun er klar over, at hendes historie nok er mere kompleks end andres. Og hun lægger vægt på, at helbredsudfordringerne ikke spænder ben for at leve det liv, hun gerne vil.

"Jeg er forhåbentlig et eksempel på, at verdenen ikke behøver at gå i stå, selv om jeg har diabetes og andre helbredsudfordringer.  Sådan har vi hver især vores udfordringer og mål, og det kræver, at de sundhedsprofessionelle anerkender disse forskelle og tilrettelægger behandlingen herefter. Det er SDCC heldigvis også meget gode til ", siger Charlotte Damgaard.

Brugere skærper vores fokus

Brugere på introkurset er en udløber af Program Brugerinvolvering, som chefkonsulent Lone Holm på SDCC står i spidsen for. Hun mener, at det er naturligt, at nye medarbejdere møder en bruger på introkurset. Ikke mindst for de medarbejdere, som ikke har brugerkontakt i hverdagen.

"Fortællinger om hverdagen med diabetes er med til at skærpe vores fokus på, hvem vi arbejder for, og hvorfor vi er her. Det samler os som ansatte og giver nye medarbejdere en klar pejling på, hvad der er vigtigt for en god hverdag og et godt liv med diabetes", siger Lone Holm.

Introkurset finder sted fire gange om året.Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor