Tarmbakterier gendannes næsten efter antibiotika

​Anvendelse af antibiotika fjerner naturlige og sunde bakterier i tarmen, men nu viser en undersøgelse, at sammensætningen og funktionen af tarmbakterier i vid udstrækning kan gendannes efter en bredspektret antibiotika-behandling af raske mennesker. Dog mangler tarmene stadig gavnlige bakterier efter seks måneder.

Vent...

De mange trillioner bakterier i den menneskelige tarm har stor indflydelse på vores helbred, immunforsvar og stofskifte. En rig og varieret sammensætning af tarmbakterier anses for at kunne forebygge kroniske sygdomme, mens en ringe variation har været sat i forbindelse med bl.a. diabetes og fedme.


Antibiotika er almindelig brugt som lægemiddel, hvor det hurtigt kan helbrede en bakterieinfektion. Dog har der længe været spekulationer i forhold til den langsigtede effekt på kroppens sunde og naturlige bakterier: Kan gentagen brug af antibiotika ødelægge et rigt bakteriemiljø og dermed på længere sigt øge risikoen for fx fedme og diabetes?


Det spørgsmål har en international forskergruppe fra bl.a. Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet undersøgt, og deres resultater er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology. Resultaterne viser, at når der blev givet en bredspektret cocktail af tre typer antibiotika til unge, raske mænd i løbet af fire dage, blev tarmbakterierne næsten fuldstændig udryddet. Kroppen genoprettede derefter gradvist antallet og sammensætningen af tarmbakterier over en periode på seks måneder.


”Tarmbakteriemiljøet hos sunde voksne viser sig at være i stand til at gendanne sig efter kortvarig eksponering for kombinationen af tre forskellige typer antibiotika. Men vores resultater tyder også på, at bredspektret antibiotika kan give en lidt mindre varieret tarmbakteriesammensætning på den lange bane,” fortæller Filip Krag Knop, professor, overlæge og forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen.


Studiet viser nemlig, at deltagerne efter seks måneder stadig manglede ni alment gavnlige bakterier, ligesom nogle få, potentielt uønskede bakterier havde fået plads til at vokse.

Efterligning af hospitalets behandlinger

Undersøgelsen er en fire-dages intervention med tre bredspektrede antibiotika, der blev givet til 12 voksne, sunde mænd. Metoden med en cocktail af tre typer antibiotika blev udviklet for at efterligne behandlinger på hospitalernes intensivafdelinger.


Tarmsystemet er hjemsted for hundredvis af forskellige bakteriearter med antibiotikaresistente gener. Dette blev bekræftet i undersøgelsen, da disse bakteriegener var den bærende kraft i gendannelsen af bakterier i tarmen.


“I dette tilfælde er det godt, at vi kan gendanne antallet og sammensætningen af vores tarmbakterier, som er vigtig for vores generelle helbred. Men vi bør forske yderligere i, hvordan et potentielt varigt tab af nyttige bakterier efter flere eksponeringer for antibiotika påvirker vores sundhed,” siger Filip Krag Knop.


Der er bl.a. tegn på, at vestlige befolkninger har en betydeligt lavere diversitet i deres tarmbakterier end indfødte befolkninger i visse dele af Afrika og omkring Amazonfloden. Én mulig forklaring kan være den udbredte anvendelse af antibiotika til behandling af infektionssygdomme.


Om studiet

  • Studiet er et interventionsstudie lavet på 12 raske mænd.
  • Forskerne tilknyttet undersøgelsen kommer fra Klinisk Metabolisk Fysiologi, Steno Diabetes Center Copenhagen, og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet. Derudover har der været tilknyttet forskere fra Kina og Tyskland. 
  • Undersøgelsen er bl.a. finansieret af Diabetesforeningen og Novo Nordisk Fonden.
  • Studiet er netop offentliggjort i Nature Microbiology: “Recovery of gut microbiota of healthy adults following antibiotics exposure.”

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor