Tre dage med stik, målinger og et helhedsblik på diabetes

​Sygeplejerskestuderende Sofie Gerber tog på SDCC's sommerskole og oplevede på egen krop, hvad det betyder at leve med diabetes.

Vent...

”Du har diabetes, og nu skal du mærke, hvad det vil sige”. Omtrent sådan lød velkomsten, da Sofie Gerber, som læser til sygeplejerske på sidste semester, mødte op til SDCC’s sommerskole i august.

Det er Uddannelsesenheden, som arrangerer sommerskolen for sygeplejerskestuderende og færdiguddannede, og målet for de tre dage var at give deltagerne et kendskab til diabetes, som stikker dybere end det, de får i løbet af deres studie eller har mulighed for at få på deres arbejdsplads.

Sofie Gerber tog imod invitationen til at leve som en person med diabetes.

”Jeg var bekendt med programmet på forhånd, men jeg var alligevel uforberedt på, at jeg selv skulle måle blodsukker, stikke mig, veje maden og i det hele taget leve som om jeg havde sygdommen. Men jeg valgte at gå ind i det med åbent sind”, fortæller Sofie Gerber, som, udover en diabetesdiagnose og sprøjter med saltvand til at simulere insulininjektioner, fik tre dage spækket med viden om diabetesforskning, introduktion til nyeste metoder i behandlingen og mødte en bruger med diabetes.

Planlægning fylder alt

”Mennesket i centrum er en af kerneværdierne på Steno, så det er oplagt at arrangere et kursusforløb, som bogstaveligt talt tager afsæt i personen frem for sygdommen. Vi tror på, at når kursisterne mærker følgerne på egen krop, får de en større indsigt og forståelse for de udfordringer, patienter med en kronisk sygdom lever med. Også selv om det er et kunstigt set up”, fortæller Susanne Holm Kristensen, konsulent i Uddannelsesenheden og medarrangør af sommerskolen.

Der er milevidt mellem at have en alvorlig sygdom og så lade som om. Alligevel mener Sofie Gerber, at det involverende læringsmiljø på sommerskolen gavner i hendes fremtidig job som sygeplejerske.

”Det overraskede mig, hvor meget planlægning det kræver at måle blodglukose, huske udstyret med og holde styr på, hvad jeg måtte spise hvornår. Det fylder, og jeg forstår bedre, hvorfor man som patient er frustreret eller uoplagt, også selv om ens sygdom og behandling er stabil”, siger Sofie Gerber.


Helhedsperspektivet er med

Sommerskolen på SDCC er lavet i samarbejde med professionshøjskolen Metropol, og de tre dages kursus er målrettet studerende eller færdiguddannede, som overvejer at arbejde med diabetes.

”Vi fylder tre dage ud med veloplagte og kompetente foredragsholdere, nyeste tilgang til sygepleje og spændende workshops med tid til dialog mellem deltagerne, og så har vi hele tiden helhedsperspektivet på – du kan kalde det den menneskelige dimension - for at vægte mennesket fremfor sygdommen. Det er et godt sammensat kursus, som vi er tilfredse med”, siger Susanne Holm Kristensen.
For Sofie Gerber har tre dages intensivt ophold i diabetesverdenen også været en oplevelse, hun bærer med sig.

”Der var meget viden at forholde sig til, men underviserne var gode til at skabe sammenhæng og perspektiv. Jeg har fået nyt input til mit job som sygeplejerske. Især har brugerperspektivet været en øjenåbner for mig”, siger Sofie Gerber.

Fakta

Sommerskolen er led i SDCC strategiske indsats på uddannelsesområdet. En ny sommerskole er på tegnebrættet i 2019.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor