Diabetes sommerskole: Hvad er det, jeg ikke ved om diabetes?

​Sygeplejersker og sygeplejestuderede på Diabetes Sommerskole forsøgte i tre dage at leve med en diabetesdiagnose for at mærke på egen krop, hvordan sygdommen påvirkede hele deres dag. Konceptet var en del af et tæt pakket program, som også indeholdte formidling af viden, workshop, foredrag og fysisk aktivitet, som undervisere i Uddannelsesenheden havde sammensat.

Vent...
For andet år i træk afholdte Uddannelsesenheden Diabetes Sommerskole for sygeplejestuderende og sygeplejersker, der er nysgerrige på at lære mere om diabetes, end det er muligt på studiet og på arbejdspladsen. Underviserne havde i år sammensat et bredt program, der byggede på sidste års erfaringer og succes. 
Hvad siger de mennesker, som lever med sygdommen hver dag?

Som det første i programmet møder deltagerne en kvinde med type 1- diabetes og en mand med type 2-diabetes, som begge fortæller deres historier om at leve med diabetes. 

”Da jeg havde hørt dem fortælle deres livshistorier, gik det op for mig, hvor forskellige de to sygdomme er, og hvor forskelligt man tackler sin sygdom. Det er derfor vigtigt, at vi møder et menneske, som det er ”siger Sara, sygeplejestuderende på 2. semester.  

Ambitionen for sommerskolen er, udover at give deltagerne viden og færdigheder om diabetes, også at påvirke deres holdninger og få dem til at reflektere over det, som de oplever. Derfor introduceres Try-to-live konceptet tidligt på den første dag, hvor deltagerne får diabetesdiagnosen og skal mærke på egen krop, hvad det vil sige at måle blodsukker, tage medicin, give sig selv indsprøjtninger (med saltvand til erstatning for insulin) og registrere sin mad.

”Men try-to live konceptet handler ligeså meget om, hvad det gør ved et menneske at leve med en kronisk sygdom,” siger Susanne Holm Kristensen. ”Det er det hele menneske, som er vores udgangspunkt.”

Et lavt blodsukker kommer aldrig belejligt

Nogle af hverdagens udfordringer for mennesker med diabetes er også lagt ind i programmet. Derfor var gode råd dyre, da deltagerne om den første aften får besked om, at blodsukkeret pludseligt er lavt, og det viser sig, at køkkenet har lukket. Hvad gør man i den situation?

” Et lavt blodsukker kommer aldrig belejligt,” konkluderer Susanne Holm Kristensen og får en dialog i gang om, hvordan man hjælper et menneske med lavt blodsukker.  


Sara og Emma, sygeplejestuderende, der udtaler sig om Sommerskolen. 

”Jeg er glad for at jeg nu ved, hvordan jeg skal hjælpe et menneske med lavt blodsukker, men også, at jeg nu forstår helheden, hvor meget et blodsukker driver et menneske, ”siger Emma, sygeplejestuderende på 7. semester. 

Evaluering af sommerskolen

Susanne Holm Kristensen glæder sig over, at programmet, som både er bredt, men også samler det centrale om diabetes. Og programmet oplever hun skaber meget begejstring og energi hos deltagerne. 

De foreløbige evalueringer viser, at deltagerne er meget begejstrede for programmet, som på tre dage hele tiden bygger ovenpå det fundament, der lægges på sommerskolens første dag. Der er også roser til oplægsholderne og til stedet, hvor sommerskolen blev afholdt – særligt maden og omgivelserne roses.

”Vi får også ros for de aktiviteter og indlæg med motion, som vi har fået plads til i programmet, men også vores evne til at bruge forskellige undervisningsmetoder, ”slutter Sussanne Holm Kristensen. 

”Det at have diabetes og at arbejde indenfor diabetesfeltet er mangfoldigt, så jeg tror også, at vi får vakt interessen karrieremæssigt, så nogen får øje på, at med diabetes som karrierevej, så kommer de til at møde mennesker på en anden måde,” siger Susanne Holm Kristensen.

Fakta

Diabetesskolen Sommerskolen afholdes som et tre dages internatkursus og afvikles i samarbejde med Københavns Professionshøjskole 
Sommerskolen er målrettet sygeplejersker og sygeplejestuderende 

Programmets indhold

  • Dag 1 særligt fortællinger fra personer med diabetes, samt fokus på de mere eksistentielle sider af livet og vores rolle som sundhedsprofessionelle.
  • Dag 2 Nyeste forskning og særligt fokus på tarmbakterier, mad og sundhed. Sideløbende at skulle afsætte tid til deres diabetes og de udfordringer, de blev stillet overfor.
  • Dag 3 Mænd og kronisk sygdom, især med et sundhedsvæsen der er præget af mange kvindelige ansatte

Fagbod 

Underviserne havde Indrettet en fagbod med inspiration, viden, film, smagsprøver og materialer der kunne understøtte og tilføje viden/information, som deltagerne kan besøge alle tre dage. Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor