Morgentræning i motionsprojektet

​Et af de supplerende behandlingsinitiativer omhandler fysisk træning og uddannelse til personer med type 2-diabetes. Denne reportage handler om morgenholdet for erhvervsaktive og andre morgenfriske deltagere.

Vent...

Musikken strømmer ud af højtalerne, og lamperne lyser op i gymnastiksalen på Herlev og Gentofte Hospital. Projektleder Julie Hagstrøm Danielsen gør klar til at tage imod dagens første træningshold, der om lidt vil sætte sig til rette i cykelsadlerne og begynde at trampe i pedalerne. 

Denne mandag morgen er det næstsidste træningsgang for de fire personer, som hele vinteren har mødtes to gange om uge for at forbedre konditionen og øge deres muskelstyrke  under vejledning fra de to projektledere, Julie Hagstrøm Danielsen og Susanne Grøn, som har udarbejdet i dette motionstilbud for personer med type 2-diabetes.

"Efter mange uger kender deltagerne mange af øvelserne, og derfor kan en af deltagerne på holdet nemt overtage og styre opvarmningen med intervaltræning, når jeg fx skal køre en cykeltest med en af de andre deltagere, " siger Julie Hagstrøm Danielsen.

Opvarmningen fortsætter på gulvet med svingøvelser, og i en kort pause spørger Julie ind til sidste uges selvtræning, og om alle nåede deres mål om selvtræning? Der bliver også talt om mål for den videre træning når forløbet på hospitalet er sluttet. 

"Når de 12 uger er gået, holder vi en samtale med hver enkelt deltager. Vi taler om overgangen til at skulle træne på eget initiativ, når de ikke går på holdet mere og samtalen munder ud i hvilke konkrete planer de har lagt for motionen fremover." siger Julie.  "Mange viser rigtig gode fremskridt i deres fysiske form og kan mærke hvad motionen gør for deres krop. Vi arbejder meget for at hjælpe deltagerne til at opnå handlekompetence til selv at træne hjemme, i et motionscenter eller i naturen. Især det sociale sammenhold betyder meget og derfor tager rigtig mange imod vores udslusningstilbud om at selvtræne sammen hver fredag eftermiddag. "

Susanne fortæller, at deltagerne på holdene ofte kommer i god tid inden træningen og ordner verdenssituationen, laver træningsaftaler eller giver hinanden et lift. Psykisk såvel som socialt er det meget positivt, så deltagelse i motionsprojektet giver deltagerne meget mere end bare den fysiske træning.


"Vores vigtigste opgave er, at give hver enkelt deltager oplevelsen af, at de kan træne og få noget positivt ud af forløbet, så som altid opfordrer vi alle behandlere i klinikken til at henvise patienter, som viser interesse for at komme i gang med at motionere," slutter Susanne.

Fakta

Motionsprojektet for personer med type 2-diabetes er et supplerende behandlingstilbud, som fra 2018-2020, skal tilbyde træningsforløb til ca. 500 personer med type 2-diabetes, i risikostratificeringsniveau.  

206 personer er på nuværende tidspunkt blevet henvist til Motionsprojektet.
53 af dem på Nordsjællands Hospital Hillerød (NOH) og 153 på Herlev og Gentofte Hospital Gentofte (GEH). 

Ud af de 206 har 130 personer opstartet træning, hvoraf 92 har gennemført et 12-ugers træningsforløb. Indtil videre har også 45 personer været til deres 6 måneders re-test og de første kommer til 12 måneders opfølgning i marts.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor