Ny ph.d. viser sammenhæng mellem komplikationer hos personer med type 1- diabetes

​Der er udtalt sammenhæng mellem de komplikationer, som personer med type 1-diabetes udvikler i øjne, nyrer og nerver, og denne sammenhæng har betydning for udvikling af yderligere komplikationer og for dødeligheden. Det har Lasse Bjerg påvist i sin ph.d., som han netop har forsvaret.

Vent...

​Diabetisk nyresygdom, nervesygdom og øjensygdom er alle diabetesrelaterede komplikationer, som udvikler sig i de små blodkar hos en stor andel af personer med type 1-diabetes. Men hvilken betydning har omfanget af disse komplikationer på risikoen for udvikling af yderligere komplikationer og for dødeligheden?

Lasse Bjerg har i sin ph.d. undersøgt 3800 personer fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) med type 1-diabetes, hvor han har set på fordelingen af komplikationer i øjne, nyrer og nerver og undersøgt betydningen af de sammenhænge, der er mellem komplikationerne.

"Min ph.d. viser, at der er parvis sammenhæng mellem de tre typer af komplikationer. Risikoen for at udvikle yderligere komplikationer er op til tre gange højere hos personer, der har to komplikationer i forvejen end hos personer, der ingen komplikationer har, "siger Lasse Bjerg.

"Desuden viser min ph.d., at der er 70 % øget dødelighed forbundet med komplikationer i nerverne og 100 % øget dødelighed forbundet med komplikationer i nyrerne sammenlignet med personer, der har type 1- diabetes uden disse komplikationer."

Beregning af risiko efter ny metode, der har afsæt i den kliniske hverdag

Lasse Bjerg har i sin ph.d. gjort brug af alt tilgængeligt data, som er opsamlet omkring komplikationer i øjne, nyrer og nerver fra 2001-2013 på alle personer med type 1 diabetes fulgt på SDCC. Denne metode er ikke brugt tidligere i type 1-diabetes og tager afsæt i den kliniske hverdag med mulighed for at beregne den enkelte persons risiko baseret på akkumuleringen af komplikationer over tid.

Stor værdi set fra patientperspektiv

Resultaterne sætter endnu engang fokus på det store og vigtige arbejde i at forebygge og behandle komplikationer til type 1-diabetes.

"Studiet understreger vigtigheden af, at man følger de kliniske kontroller, så der kan sættes ind med det samme, hvis der er tegn på udvikling af komplikationer. Når den første komplikation er til stede, skal der evt. sættes endnu mere fokus på at forebygge og behandle for at bremse udviklingen af yderligere komplikationer," slutter Lasse Bjerg

Om ph.d.-projektet

Ph.d.-projektet er et erhvervs ph.d.-projekt, som er udført som et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen. Hele projektet baserer sig på kliniske data fra SDCC og danske registre.

Lasse Bjerg har haft Marit Eika Jørgensen, leder af Klinisk Epidemiologi på SDCC, som en af sine hovedvejledere

Forsvaret fandt sted den 16. januar 2019 på Aarhus Universitet, hvor Lasse Bjerg har været indskrevet.


 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor