Til dialogkaffe på Steno Diabetes Center Copenhagen

​Hvordan veksles 350 brugerønsker til konkrete projekter, og hvad siger brugerne, når de inviteres med? Temaeftermiddag den 13. november gav ét års status på brugerinvolveringen på SDCC.

Vent...

Helt i SDCC's ånd indledtes temaeftermiddagen om brugerinvolvering af en person med diabetes. Jacob Glahn fra SDCC's brugergruppe tonede frem i en videohilsen, hvor han sammenlignede brugerinvolveringsprogrammet med Özlem Cekiz' dialogkaffe, der handler om at række hånden frem og nedbryde fordomme. Og en invitation fra SDCC til dialogkaffe sidder man ikke overhørig, lød det fra Jacob Glahn til det fyldte auditorie: 

"Brugerinvolvering er at gå på kryds og tværs og løfte i flok. Det gælder alle; sundhedspersonale, brugere og pårørende. Vi skal hele tiden opdatere og finjustere indsatsen, og det lykkes kun, hvis vi samarbejder. Og det betyder alt at blive mødt med forståelse og oprigtig interesse", sagde Jacob Glahn, som i øvrigt også deltog – i fysisk form – i paneldiskussionen senere på eftermiddagen. 

Virkeligheden bestemmer farten

Inden da gav Lone Holm, leder af brugerinvolveringsprogrammet, en status på det første år med 21 afholdte workshops og brugermøder samt 350 indsamlede brugerønsker. Cirka 100 medarbejdere og 100 brugerrepræsentanter er inddragede i indsatser, hvoraf seks af disse er tæt på at blive realiseret.

Hertil kommer erfaringen, at selv om ledere og brugere bakker op om at involvere brugerne, kræver det tid og tålmodighed at finde fælles fodslag, fortalte Lone Holm:   
"Vi har arbejdet med de mange ideer, som er affødt af dialoger og møder med brugere og ansatte, og nu venter 'mødet med virkeligheden', som helt naturligt bestemmer farten. SDCC er undervejs i mange forandringer, som kræver tid og plads", forklarede Lone Holm.  

"Derfor er det vigtigt, at programmet holder fast i det lange lys og samtidig skaber plads til, at der kan tages små skridt i en ny fælles retning. Det er det, vi hele tiden gør os umage med, sagde Lone Holm. 

Viden skal gøre gavn

En paneldiskussion mellem brugerne Jacob Glahn, Tina Blichfeldt, klinisk oversygeplejerske Mette Glindorf, professor Kirsten Lomholt og faglig direktør i Diabetesforeningen, Kristian Johnsen samlede indtryk fra programmets første år.

Fra Kristian Johnsen er der roser til SDCC. For selv om brugerinvolvering ikke er et nyt begreb, er det ifølge ham første gang, det foregår så struktureret.

"Som bruger skal man forvente at blive behandlet med ligeværdighed. Hvis brugeren mener, at noget er vigtigt, er det nok også for behandlingen", sagde Kristian Johnsen.

Fælles for Tina Blichfeldt og Jacob Glahn er, at de kender SDCC indgående som brugere og er eksperter i deres sygdom. Den ekspertviden vil de gerne dele ud af. 

Jacob Glahn forklarede: "Jeg er gået ind i projektet med håb om at forbedre samarbejdet og skabe større forståelse mellem brugere og behandlere. Jeg er selv blevet taget varmt imod på Steno, og det er jeg meget taknemlig for. Det er min måde at betale tilbage på", sagde Jacob Glahn, der også understregede, at det var vigtigt for ham, at de bedste ideer bliver til virkelighed.  


Videnskab støtter involvering

Tina Blichfeldt var enig i, at det meste på SDCC er velfungerende, men brugerinvolvering skal masseres længere ind i SDCC's DNA. 

"Kommunikationen har så stor betydning i behandlingen, at det skal være bedre integreret", sagde hun.

SDCC var repræsenteret af Mette Glindorf og Kirsten Lomborg. Sidstnævnte har forsket i værdien af patientinddragelse på Aarhus Universitet, og det nytter, forklarede hun:  

"Der er evidens for, at der sker færre fejl, behandlingen bliver bedre, og brugerne er mere tilfredse, når de inddrages systematisk i behandlingen og ikke mindst i beslutningerne i patientforløbet. Så videnskaben støtter programmet", sagde Kirsten Lomborg.

Fra klinikken kunne Mette Glindorf fortælle, at inddragelse af brugerne ikke var et ukendt fænomen, men at det hidtil ikke var sket på et organisatorisk plan. 

"Det er nyt for os, og vi er spændte på arbejdet", fortalte Mette Glindorf.

Temaeftermiddagen sluttede med et oplæg af Natasja Kingod, som med sit ph.d.-studie fra SDCC har undersøgt, hvordan brugere og pårørende erfaringsudveksler på de sociale medier. Natasja Kingod forsvarede sin ph.d.-afhandling tidligere i år.


Temaeftermiddagen var arrangeret af ViBIS, Videnscenter for Brugerinddragelse.

Kontakt

Programleder Lone Holm
E-mail: lone.holm@regionh.dk
Mobil: 20 65 08 87

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor