SDCC med i stort EU-projekt om individuel behandling af diabetisk nyresygdom

Målet er at udvikle en computermodel, der gør det enkelt at vælge en præcis og individuel behandling til personer med diabetes og nyresygdom. SDCC modtager ca. 4 mio. kr. af den samlede EU-bevilling på 45 mio. kr. til projektet.

Vent...

Nyresygdom er en velkendt komplikation hos personer med diabetes – særligt hos personer, der har haft diabetes længe eller har en dårligt reguleret diabetes.

Nyresygdom bliver behandlet, så snart det opdages. Men trods samme behandling og samme stadie af nyresygdom, er der stor forskel på, hvordan sygdommen udvikler sig. Hos nogle stagnerer sygdommen, hos andre forværres den langsomt og hos en tredje gruppe sker der hurtigt så voldsom en forværring i nyrernes funktion, at det er nødvendigt med dialyse.

”I dag ved vi faktisk ikke, hvorfor der er så stor en forskel i, hvor hurtigt diabetisk nyresygdom udvikler sig. Projektet handler derfor om at forstå forskellene og lære af dem, så vi fremover kan udvikle præcisionsmedicin og tilbyde en langt mere individuel behandling end i dag,” siger Peter Rossing, professor og forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen.

”I dag har vi en række behandlinger, som i gennemsnit gør det godt. Men det dækker over, at de stort set ikke har effekt for nogle, mens de for andre virker virkelig godt,” fortsætter han.

Avancerede proteinanalyser

Forskningen vil blive baseret på eksisterende data fra personer med diabetes og nyresygdom og vil grundlæggende analysere data om proteiner på molekylært niveau på nye og avancerede måder. Det vil give ny viden om, hvordan sygdomme udvikler sig ud fra en stor gruppe patienter, da data stammer fra en række internationale partnere.

”Målet er, at vi med viden fra vores dataanalyser kan udvikle og teste en computermodel, der skal bruges i behandlingen. Modellen vil blive i stand til at beregne, hvordan diabetisk nyresygdom vil udvikle sig hos den enkelte. Det vil give en stor forbedring af diagnosen og derfor en langt mere præcis og effektiv behandling end i dag,” siger Peter Rossing.

Nyresygdom rammer ca. en tredel af alle både med type 1- eller type 2-diabetes.


Fakta om forskningen

Titel: Drug combinations for rewriting trajectories of renal pathologies in type II diabetes
Studietype: Computersimulering og modeludvikling baseret på tidligere studier
Deltagere: Projektet koordineres af Medizinische Universitat, Innsbruck i Østrig, og har i alt 8 internationale partnere 
SDCC’s rolle:  Bidrager med studiedata og bistår med fortolkning af resultater samt vejledning i forbindelse med udvikling af en klinisk anvendelig model
Finansiering: EU har samlet bevilliget ca. 45 mio. kr., heraf ca. 4 mio. kr. til SDCC
Varighed: 5 år. Projektet indledes primo 2020
Kontakt til forskningen: Professor og forskningsleder Peter Rossing

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor