Den er ikke altid nem at tage hul på: Samtalen om sex.
Ikke desto mindre kan den være meget relevant, når man sidder over for sin diabetesbehandler.
Udfordringer i sexlivet kan nemlig være relateret til diabetes, men på grund af tabu bliver de alt for sjældent taget op i samtalen mellem bruger og behandler.
"Seksuelle dysfunktioner er beskrevet som en af de hyppigste komplikationer til diabetes, og de rammer typisk tidligere end andre komplikationer. Det kan tære på forholdet til en eventuel partner og gå ud over den generelle livskvalitet, som ellers skal være benzinen til at håndtere hverdagen med diabetes," fortæller Lotte Sehested, diabetessygeplejerske og master i sexologi.
Hun har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt SDCC's brugere og behandlere. I den svarede 57 pct. af de 106 brugere, som deltog undersøgelsen, at de havde oplevet seksuelle udfordringer, mens 63 pct. svarede, at de ikke er blevet spurgt til seksuelle udfordringer i forbindelse med årsstatus. Et mindretal på 25 pct. gav udtryk for, at de ikke ønskede at tale med deres behandler om emnet.
Tabuet går begge veje

57 procent af de adspurgte i diabetessygeplejerske Lotte Sehesteds undersøgelse oplyste, at de havde oplevet seksuelle udfordringer.
Foto: Lizette Kabré
Derfor sætter SDCC's klinik nu fokus på den sexologiske samtale som en del af mødet med brugerne. Målet er klæde behandlerne godt på til at tale om de emner, som kan være svære og tabubelagte.
Det sker igennem en ny behandlingsinstruks med anvisninger til at håndtere seksuelle problemstillinger relateret til diabetes, intern undervisning og morgenmøder med fokus på sexologi.
"Da jeg selv sad i klinikken, syntes jeg også, at det var et svært emne," medgiver Lotte Sehested, der beskriver et tabu, som går begge veje mellem bruger og behandler.
"Det er vigtigt at huske, at vi ikke skal kigge ind i soveværelset, men vi skal interessere os for, om der er udfordringer relateret til diabetes."
Samtalen kan være hjælp i sig selv
Hos mænd kan de seksuelle udfordringer for eksempel være rejsningsbesvær og for hurtig sædafgang, mens kvinder for eksempel kan opleve tørhed i skeden eller problemer med at få orgasme. Begge køn kan desuden opleve en nedsat lyst til sex.
Årsagerne skal ofte findes i et komplekst samspil mellem biologiske, psykologiske, sociale og kulturelle faktorer. Det står ikke altid klart, hvad der er den udløsende årsag til problemet, og derfor er det vigtigt at tale sig ind på det, så brugeren får den rigtige hjælp.
Nogle problemer kan behandles med eksempelvis medicin eller forskellige hjælpemidler, mens andre er mere komplekse. En vigtig pointe er, at samtalen kan være en hjælp i sig selv.
"Bare det, at vi italesætter problemerne, kan være en hjælp – fordi vi erkender, at det er noget, som kan have med diabetes at gøre," siger Lotte Sehested.