​​​​​Fødes man ​med en lav fødselsvægt, har kroppen tilsyneladende svært ved at omsætte energi og fedt på en hensigtsmæssig måde senere i livet.


Din fødselsvægt kan afgøre, hvor godt du tåler usund kost

​En sund livsstil kan være ekstra vigtig for at undgå type 2-diabetes, hvis man er født med en lav fødselsvægt, viser studie fra SDCC med seniorforsker Charlotte Brøns i spidsen.​

Vent...

​To sukker-sodavand og en pose slik ekstra hver dag i fire uger er nok til, at ellers raske mænd i slutningen af  30'erne viser tegn på begyndende type 2-diabetes.

Det viser et studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), som for nylig blev præsenteret på den amerikanske diabetesforenings konference (ADA) i New Orleans.

Ingen af mændene havde diabetes i nærmeste familie, de var ikke overvægtige, de var etniske danskere og født til terminen.

Men alle de mænd, hvis stofskifte blev påvirket af det øgede indtag af kulhydratrige kalorier, var alle født med en lav fødselsvægt.

De mænd, der deltog i studiet, som var født med en normal fødselsvægt, fik derimod ikke forstyrret deres metabolisme i samme grad på trods af det ekstra energiindtag.

"Vi kan konkludere, at raske mænd født med en lav fødselsvægt er mere sensitive overfor en usund kost. Under forsøget kompenserede de ved at øge deres energiomsætning og fedtforbrænding, hvilket er en god egenskab, men vi tror, det er en stakket frist og at de er i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes senere hen", siger seniorforsker Charlotte Brøns fra SDCC.

Forskerne fandt i studiet, at mændene med den lave fødselsvægt fik et øget fasteglukose- og C-peptidniveau samt at deres energiomsætning og fedtforbrænding blev øget, når de spiste 25 procent ekstra simple kulhydrater som sodavand, juice og slik udover de​res almindelige kost. Det appetit-regulerende hormon leptin samt det stress-inducerede hormon FGF-21, som regulerer energibalancen samt glukose- og lipid-homeostasen, var også forhøjet hos de pågældende mænd.

Forhøjede niveauer af disse hormoner er associeret med fedme og type 2-diabetes.

"De her mænd kan ikke tåle at overspise på den lange bane. Det tyder deres tal på," siger Charlotte Brøns.

Fedtlever kan være første advarsel

Der indgik i alt 48 mænd i studiet, heraf 26 med lav fødselsvægt. Blandt mændene med lav fødselsvægt havde 20 procent fedtlever fra begyndelsen af studiet, hvor det ikke var tilfældet i kontrolgruppen.

"Det kom som en overraskelse for os, og netop fedtlever er forbundet med forstyrret metabolisme og type 2-diabetes", forklarer Charlotte Brøns.

Alle mændene fik mere fedt i leveren igennem forsøget, hvor de spiste en diæt med et højt indhold af simple kulhydrater.

"Man kan derfor godt få den tanke, at indholdet af fedt i leveren kan være en af de allerførste markører, der kan vise, om man er i risiko for at udvikle type 2-diabetes", siger Charlotte Brøns, der sidder i forskningsgruppen for translationel type 2-diabetes på SDCC, der netop i hendes team forsøger af afdække, hvordan fostertilværelsen har betydning for udviklingen af type 2-diabetes.

"I fostertilværelsen grundlægges alle væv og organer, og hvis man af en eller anden grund ikke får den næring, der skal til, så forstyrres den udvikling. Har man en lav fødselsvægt, er det i dag det bedste mål, vi har for at kunne sige, at man dermed er i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet – især hvis man bliver udsat for en usund livsstil med usund kost og manglende fysisk aktivitet:"

Forklaringen er, at kroppen i fostertilværelsen ikke har været vant til at store mængder af energi og dermed ikke har lært at omsætte energi og fedt på en hensigtsmæssig måde.

Studiets resultater gælder formentlig også kvinder, vurderer Charlotte Brøns.

"Men vi ved det naturligvis ikke."

De pågældende mænd, som er i risiko for at udvikle type 2-diabetes efter den usunde kost, deltog efter overspisningsperioden i en træningsintervention, som havde til formål at få mændenes sundhedstilstand tilbage til udgangspunktet gennem et træningsprogram.

"Vi er spændt på at se data og finde ud af, om begge grupper havde lige stor gavn af træning," siger Charlotte Brøns.

​​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor