Fra venstre Ditte Hansen,  Marie Møller og Frederik Persson.​​​​​​​​​​​

Første biopsi taget i vigtigt nyrestudie

​Med en ny molekylær teknologi undersøger forskere nyrevævsprøver fra personer med type 2-diabetes og nyrepåvirkning. Håbet er, at de kan forstå sygdomsprocesserne i nyren - og i sidste ende designe en bedre, mere individuel behandling.​

Vent...
​Har man type 2-diabetes, har man desværre også en øget risiko for at udvikle nyresygdom. Et nyt samarbejde skal gøre os klogere på årsagen, og hvordan vi kan forbedre behandlingen.

Projektet går ud på at undersøge nyrevævsprøver fra frivillige deltagere med type 2-diabetes og nyrepåvirkning.
Det er forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen og nyrelæger på Herlev og Gentofte Hospital og på Sjællands Universitetshospital Roskilde, som står for at undersøge vævsprøverne.

”Vi ved ikke altid, hvad der fører til nyrepåvirkning ved type 2-diabetes. Med ny molekylær teknologi bliver vi klogere på sygdomsprocesserne i nyren, og håbet er, at vi både kan forstå, hvad der foregår i nyren, og at vi kan designe en individuel behandling,” siger Marie Møller, læge og ph.d.-studerende på Herlev og Gentofte Hospital.

Stor tilslutning fra afdelinger

For nylig blev den første biopsi taget i studiet, som går under navnet PRIMETIME. På sigt er ambitionen er at samle 300 biopsier på tværs af danske nyreafdelinger. 

”Det er en stor logistisk opgave at stable på benene, men vi oplever stor tilslutning til projektet på de afdelinger, vi har kontaktet,” siger Ditte Hansen, som er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og en af initiativtagerne til projektet.

Studiet er et godt eksempel på styrken ved at samarbejde på tværs af specialer.

”Samarbejde i klinik og forskning mellem diabetes- og nyrelæger er vigtigt. Det her projekt kommer til at gavne personer med diabetes fremover – og er godt hjulpet på vej af, at Steno Diabetes Center Copenhagen nu er flyttet til Herlev,” siger Frederik Persson, overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Studiet PRIMETIME er støttet med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 10,5 millioner kroner.​

Fakta om studiet

Titel: PRIMETIME
Studietype: Prospektiv observationel kohorte
Samarbejdspartnere: Gubra, Herlev Hospital, Sjællands universitetshospital Roskilde
Finansiering: Novo Nordisk Fonden
Interessekonflikter: Peter Rossing og Frederik Persson har modtaget forskningsstøtte og honorar fra Novo Nordisk A/S
Kontaktpersoner: Marie Møller,  læge og ph.d.-studerende på Herlev og Gentofte Hospital, 
Frederik Persson, overlæge på SDCC.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor