Farvel til det gamle diabeteshospital i Gentofte

Godt og vel 89 år på Niels Steensens Vej i Gentofte blev det til, og nu tager vi snart afsked med et meget historisk sted. 

Vent...

H.C. Hagedorn byggede det første diabeteshospital i Skandinavien i 1932 og gav det navnet Niels Steensens Hospital efter hans forbillede, videnskabsmanden Niels Steensen. Hagedorn delte især Niels Steensens menneskesyn, om at ethvert menneske repræsenterer en værdi i sig selv. For Hagedorn betød det, at hospitalet skulle sætte mennesket med diabetes først og gennem forskning, innovation og samarbejde altid arbejdet for at forbedre behandling og livsvilkår for mennesker med diabetes. 

Hagedorn organiserede behandlingen af diabetes med undersøgelser, opstilling af behandlingsmål,  registrering, opfølgning og justering af insulin, kostplaner og motion. Og ikke mindst undervisning  af mennesker med diabetes i deres sygdom.  

Det er det fundament, vi bygger videre på, når vi flytter i vores nye hus i Herlev. 

Herunder er et par historiske billeder  fra en svunden tid.

Hospitalsbyggeri på 1½ år. Byggearbejdet begyndte i maj 1931 og var færdigt i november 1932. 


Fra planlagte indlæggelser til ambulant behandling. På Hagedorns tid var man indlagt med sin diabetes i op til 30 dage.  Antallet af sengepladser øgedes gradvist til 36 i 1976. Fra 1957 blev ambulant behandling en mulighed.

Motion og kost - en integreret del af diabetesbehandlingen. På Hagedorns tid blev alle indlagte opfordret til at bevæge sig, som de ville have gjort derhjemme. De var med til at plukke æblerne i æbleplantagen, og de havde daglige gåture i insulinmosen  tæt på hospitalet. Alle fik også lagt en individuel kostplan, som blev justeret  afhængig af blodsukkermålingerne.

Reception og venteværelse inden ombygningen i 1974. 


Selvbetjening i 1970'erne. Når man havde meldt sin ankomst, gik man ind i vejerummet for at veje sig. 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor