”Diabetes kan godt føles enormt ensomt. Folk forstår det ikke. De mener, det er fordi du spiser for meget sukker.”
Ordene kommer fra 20-årige Hibo. Hun har type 1-diabetes og bor på behandlingshjemmet Solglimt i Fårevejle, der er specialiseret i diabetes og er det eneste af sin art i Danmark.
Sammen med andre unge, som bor på stedet, har hun været med i et forskningsprojekt, som forskere på Steno Diabetes Center Copenhagen står bag.
Formålet med projektet var at undersøge, hvad der er vigtigt, når man arbejder pædagogisk med – især sårbare - børn og unge med en kronisk sygdom.
”Generelt er pædagogik et undervurderet område, når man arbejder med denne målgruppe. Ved at arbejde pædagogisk med de unge giver man dem nogle målrettede handlekompetencer, som adresserer lige netop deres udfordringer,” siger Dan Grabowski, seniorforsker på Steno Diabetes Center Copenhagen.
Fem anbefalinger
Forskerne har grebet projektet an ved at lave interviews med de unge, foretage observationer på Solglimt og afholde workshops.
På den baggrund har de lavet fem anbefalinger, som er relevante for alle, der arbejder med børn og unge med diabetes, fortæller Dan Grabowski.
”Det er højst relevant for sundhedsprofessionelle – som læger og sygeplejersker – at tage udgangspunkt i anbefalingerne, når de møder de unge i konsultationen. Det kunne være interessant at undersøge, hvordan anbefalingerne bedst kan tilpasses rammerne for en travl klinisk hverdag,” siger han.
De fem anbefalinger
Giv de unge mulighed for at skabe relationer, som de kan spejle sig i
Baser din pædagogik på diabetes som sygdom og de psykosociale udfordringer, som kan følge med
Tag udgangspunkt i den enkelte unge og hans eller hendes liv
Støt den unges autonomi og livsduelighed
Skab faste rammer og rutiner for diabeteshåndteringen
Læs mere om anbefalingerne i projektrapporten.Fællesskabet er vigtigt
På Solglimt fortæller 20-årige Hibo og 16-årige Robin, at fællesskabet og relationerne med de andre unge er vigtige for dem.
”Her er vi sammen om det. Man føler, at vi passer sammen, og man er ikke udenfor,” siger Robin.
Se Hibo og Robin fortælle om, hvad fællesskabet med andre betyder for dem.
De unge er eksperterne
Forstander på Solglimt, Maiken Lang, fortæller, at projektet har klædt personalet endnu bedre på til at arbejde pædagogisk med de unge.
”Vi har altid vidst, at vores arbejde bygger på relationer. Men vi har fået en endnu bedre forståelse for, hvad der motiverer de unge til at indgå i en relation og et samarbejde med os,” siger hun og fortæller, at personalet arbejder med at styrke de unges autonomi ved at gøre dem til ”eksperterne”.
”Vi accepterer i højere grad, at du kender din diabetes, og du ved, hvad der er rigtigt for dig. Vi kan se, at det styrker deres selvtillid i forhold til diabetes, som ofte er banket helt i bund, når de kommer her,” siger hun.
Du kan læse en artikel om projektet på Solglimt hos TV2 Øst.