De oftest stillede spørgsmål til SDCC om Covid-19 og diabetes

​På SDCC får vi helt forståeligt rigtig mange henvendelser i vores telefonrådgivning om, hvordan man skal forholde sig til forholdsreglerne for Covid-19, når man har diabetes. Generelt skal du følge Sundhedsstyrelsens opdaterede vejledninger.

Vent...

1: Hvordan skal jeg forholde mig til Covid-19-forholdsreglerne, når jeg også har diabetes?

Sundhedsstyrelsen har defineret personer med diabetes som værende i en særlig risiko. Du skal derfor følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer i særlige risikogrupper. Anbefalingerne er:

  • Hold dig hjemme i den udstrækning, det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, hvis du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus
  • Hold afstand 1-2 meter til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Undgå fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og meld afbud til sociale aktiviteter og fritidsaktiviteter, fx træning i fitnesscentre, samvær i klubber og større familiearrangementer.
  • Du bør ikke passe dine børnebørn, hvis de har symptomer på sygdom
Sundhedsstyrelsen har samlet alle sundhedsfaglige råd til befolkningen i en oversigt på deres hjemmeside
(Opdateret 06.07.2020).

2: Hvad gør jeg, hvis jeg bliver smittet med Covid-19 og også har diabetes?

Som du kender fra andre akutte sygdomme med infektion og feber, bør du være meget opmærksom på din blodglukose. Du skal måle blodglukose og ketoner ofte og evt. tage ekstra insulin.

Kontakt din faste behandler, hvis du er i tvivl eller har brug for hjælp. Er du tilknyttet SDCC, kan du ringe på tlf. 3968  0800.

På Videncenter for Diabetes kan du læse om

3: Kan jeg blive testet for COVID-19 på SDCC?

Nej, du kan ikke blive testet for COVID-19 på SDCC, når du møder op til en konsultation og i den forbindelse får taget blodprøver. Test foregår på et af regionens testcentre.

Hvis du oplever milde symptomer, skal du kontakte din praktiserende læge - eller 1813 uden for lægens åbningstid. Her kan du blive henvist til et af testcentrene.

Læs her om coronatest af borgere med milde symptomer.

4: Kan jeg gå på arbejde, selv om jeg har diabetes?

Ja, diabetes i sig selv gør ikke, at du ikke kan passe dit arbejde. Hvis du er i tvivl fx vedrørende konkrete opgaver, bør du tale med din arbejdsgiver.

5: Nu bliver daginstitutioner og skoler så småt genåbnet. Kan jeg sende mit barn afsted, når jeg selv har diabetes?

Ja, det kan du godt sende dit barn i daginstitution eller i skole, selv om du har diabetes. Også her er det vigtige, at du følger Sundhedsstyrelsen anbefalinger om hygiejne mm.


6: Hvad ved man om diabetes og Covid-19?

Den verdensopspændende Covid-19-epidemi, der lige nu plager Danmark og resten af verden, er udløst af et ny virus, så man ved stadig meget lidt om sygdommen. Den viden, der ligger nu, er kommer fra lande som fx Kina eller Italien og er meget svær at afkode og omsætte til en dansk kontekst. Rundt om i verden, i Danmark og på SDCC, arbejdes der på højtryk på at opsamle ny viden om sammenhæng mellem Covid-19 og diabetes.

Læs 6 spørgsmål til diabetesprofessoren om diabetes og coronavirus

Læs svar på spørgsmål om diabetes og COVID-19 hos Videncenter for Diabetes.  

Læs mere om forskning i diabetes og COVID-19 på Videncenter for Diabe​tes' hjemmeside.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor