Forskningsprojekt skal bidrage med ny viden om risikoen for at udvikle type 1-diabetes

​Ny viden om hvem der er i risiko for at få type 1-diabetes, og hvor hurtigt sygdommen udvikler sig, kan være på vej med et nyt forskningsprojekt, som forsker Tina Fløyel fra Steno Diabetes Center Copenhagen skal stå i spidsen for. Hun har netop modtaget et kompetitivt og prestigefyldt internationalt postdoctoral fellowship fra JDRF, Juvenile Diabetes Research Foundation til projektet.

Vent...

Type 1-diabetes skyldes, at immunforsvaret ødelægger de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin. Flere end 27.000 danskere (1) lever med sygdommen, og på verdensplan er der over 20 millioner mennesker, som hver dag må tage insulin . Trods megen forskning på området, er det hverken muligt at forudsige, hvem der vil udvikle sygdommen, eller at bremse den, men det vil et forskningsprojekt nu råde bod på.

I dette forskningsprojektet undersøges proteinet, cathepsin S, som findes naturligt i celler og i blodet hos alle mennesker. Tidligere forskning har indikeret, at cathepsin S spiller en vigtig rolle i udviklingen af type 1-diabetes, ligesom det i studier er påvist, at personer med type 1-diabetes har højere niveauer af proteinet i blodet i forhold til raske personer. Forsøg med mus har også vist, at mangel på cathepsin S delvist kan beskytte mod type 1-diabetes.

Forskningsprojektet har to grene, hvor der i den ene undersøges om cathepsin S kan være en biomarkør, der kan sige noget om risikoen for at udvikle type 1-diabetes, og i den anden gren undersøges om cathepsin S er involveret i de mekanismer, som forårsager type 1-diabetes, og om hæmning af cathepsin S derfor kan være en mulig fremtidig behandlingsstrategi.

”Vores hypotese er, at ændringer i niveauet af cathepsin S kan påvirke de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin. Det gælder både cellernes funktion, men også deres evne til at overleve,” siger forsker Tina Fløyel.

”Det ultimative mål er at kunne forebygge, at de insulinproducerende celler ødelægges hos personer, der er i risiko for at udvikle type 1-diabetes. Derfor er det afgørende at finde biomarkører, som kan forudsige, hvem der vil udvikle sygdommen og lægemidler, som kan bremse den,” siger Tina Fløyel.

”I projektet vil vi specifikt undersøge, om en hæmning  af cathepsin S påvirker funktionen af de insulinproducerende celler og dermed beskytter mod udvikling af type 1-diabetes. Ligeledes vil vi også undersøge om cathepsin S kan være en biomarkør, som kan anvendes til at forudsige risikoen for at udvikle sygdommen, og om hvilke personer med type 1-diabetes, der hurtigere mister de insulinproducerende celler”.

Projektet startede op den 1. marts og forventes afsluttet om tre år. 

Fodnote

1. Nyt Dansk Diabetes Register (Kilde: Videncenter for Diabetes).


Fakta

Titel: Involvement of Cathepsin S in type 1 diabetes development and progression.
Studietype: Multidisciplinær med kombination af studier i celle- og musemodeller for type 1-diabetes samt analyser af prøver fra   personer med type 1-diabetes og personer i høj risiko for at udvikle type 1-diabetes.
Samarbejdspartnere: Professor Karsten Buschard fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet og overlæge og klinisk forskningslektor Jesper Johannesen fra Børneafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.
Finansiering: Postdoctoral Fellowship fra Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) på $205,020,00 svarende til 1.416.500 kr.
Interessekonflikter:
Kontakt til forsker: Tina Fløyel


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor