Ganganalyse medvirker til at reducere udvikling af nye fodsår

​For nogle personer med diabetes kan et fodsår blive til flere. Det skal ganganalyse - en ny undersøgelse i fodklinikken på SDCC nu være med til at forebygge. Ganganalyse kan nemlig vise oversete tryk på fødderne og være med til at forebygge fodsår. 

Vent...
Udstyret til ganganalyse er ved at blive testet i fodklinikken, og det består af trykfølsomme såler, der lægges i patientens sko og en sender, der sættes fast på anklen. Denne sender overfører data via Bluetooth til en PC, når patienten går en lille distance frem og tilbage på gangen foran fodklinikken. Disse data kan ses med det samme. I  alt skal på 20 personer med diabetes, som er i højrisiko for fodsår, testes . 

Mette Guldbæk, der er fodterapeut og leder af projektet, viser i denne video, hvordan ganganalyse foregår. 

”Lige efter ganganalysen viser jeg, hvordan deres gang har været. Det ses nemlig meget tydelig i et piktogram, som med forskellige farver viser, hvor der er størst tryk på fødderne,” siger Mette Guldbæk. ” Det er virkelig en øjenåbner  for patienterne, fordi disse tryk på foden er ikke noget, som de nødvendigvis mærker, men billederne på skærmen taler for sig selv.”

Ganganalyse er en tidskrævende undersøgelse og varer op til en time, fordi det er vigtigt at teste gangen med flere par sko for at få et præcist billede. 

Mette og hendes kolleger i fodklinikken får med ganganalyse et nyt redskab til at vurdere fødder og fodtøj. Ganganalyse kan vise, om der er behov for at justere indlæg eller fodtøj,  som kan forebygge udviklingen af nye fodsår.

Ganganalyse i det nye SDCC

Resultaterne af de 20 tests skal evalueres og munde ud i en plan for, hvordan ganganalyse kan implementeres som en del af fodklinikkens tilbud. I det nye hus i Herlev får fodklinikken bedre faciliteter til ganganalyse, da et lokale udelukkende indrettes til ganganalyse.  Det forventes indrettet med trykfølsomme plader, som man skal gå en lille distance på, mens fodens tryk aflæses.  

Den foreløbige plan er, at patienter bookes til ganganalyse ligesom andre typer af undersøgelser. Målgruppen for undersøgelsen er personer med diabetes i højrisiko for fodsår, fordi de tidligere har haft fodsår og har nedsat følesans til fødderne (30- 35 vibrationssans). 

Mette Guldbæk har fået MVU-midler af SDCC til at projektet. MVU-midler er en pulje, som sundhedsfagligt personale med mellemlangvideregående uddannelse kan søge til kompetence og udviklingsprojekter. Puljen uddeles en gang årligt af SDCC.

Resultatet af Mettes projekt forventes at være klar til december. 

Fakta

Ca. 15% af alle personer med diabetes vil på et tidspunkt udvikle et fodsår.
70% af dem vil få et nyt fodsår inden for kortere periode. Behandlingen og forebyggelse består i aflastning med indlæg og fodtøj der passer til risikoprofilen. 
(Kilde: Sicco A. Bus et al. IWGDF Guideline on Prevention of foot ulcers in persons with diabetes and offloading foot ulcers in persons with diabetes. Prevention and Management of Diabetic Foot Disease, part of the 2019 IWGDF Guidelines).

Fodklinikken på SDCC behandler udelukkende personer med diabetes, som er i høj risiko for at udvikle fodsår. 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor