Ledende fodterapeut på SDCC, Anne Rasmussen (th.) har besøg af privatpraktiserende fodterapeut Pia Mølgaard Kristensen (tv.). Sammen taler de med Lene Molnit, der er til kontrol i Fodklinikken på grund af en nyopstået Charcot fod. Foto: Nils Meilvang​​​​

"Jeg vil gerne blive endnu bedre til mit arbejde"

​Et efteruddannelsesforløb for privatpraktiserende fodterapeuter er nyeste skud på stammen over tilbud fra SDCC til fagfolk, der beskæftiger sig med diabetes. Kurset blev lynhurtigt overtegnet, men Pia Mølgaard Kristensen var en af de 16 heldige, der fik en plads og en enkelt dag var i praktik på SDCCs fodklinik under forløbet. Flere kurser er på vej.​

Vent...

​"Lene, der er stadig stor temperaturforskel på dine fødder, men hævelsen og rødmen er aftagende, så det ser pænere ud," siger ledende fodterapeut Anne Rasmussen, der er teamleder i Fodklinikken på SDCC, mens hun undersøger Lene Molnits fødder.

"Jeg har haft nervebetændelse i flere år og pludselig kunne jeg se, at min fod begyndte at hæve og blive rød, så jeg kom hurtigt ind på fodklinikken, hvor jeg føler mig i trygge hænder", siger Lene Molnit, der har type 1-diabetes og som for blot et par uger siden fik konstateret en Charcot fod og derfor går med en Aircaststøvle, der til forveksling ligner en skistøvle.

​I praktik på SDCC

I trygge hænder er også den ekstra fodterapeut, som i dag er med på sidelinjen hos Anne Rasmussen. Det er Pia Mølgaard Kristensen, der er kommet langvejs fra denne onsdag morgen; nemlig fra Storvorde ved Aalborg. Her har hun en privat fodklinik som autoriseret fodterapeut, men i dag er hun i praktik på SDCC for at lære alt det nye om behandling af den diabetiske fod.

"Jeg får flere og flere i min klinik, der har diabetes og som har problemer med deres fødder. Dem vil jeg gerne blive bedre til at behandle, så jeg håber, at det her efteruddannelsesforløb vil gøre mig dygtigere og endnu bedre til mit arbejde", siger Pia Mølgaard Kristensen, som især håber at få mere viden om behandling af fodsår, aflastning og indlæg, men også om hvordan hun bedst kommunikerer med sine klienter.

"Hvordan formidler jeg og motiverer bedst patienterne til at tage sig ​af deres fødder? Det vil jeg gerne vide mere om", siger Pia Mølgaard Kristensen.

Pias endags praktik på SDCC sker som led i et helt nyt efteruddannelsesforløb for privatpraktiserende fodterapeuter, hvor netop kommunikation, motivation og patientinddragelse er et af de mange punkter i løbet af de 13 kursusdage fordelt over 25 uger.

Pia var heldig

Efteruddannelsen er udviklet i et samarbejde mellem SDCC, Fodterapeutskolen København og Danske Fodterapeuter. Initiativet er udviklet og udbydes med økonomisk støtte fra SDCC og Kvalitets- og Efteruddannelsesfonden for fodterapi, og der er undervisere fra både SDCC, Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital og Fodterapeutskolen København.

Pia er en af de 16 heldige, som fik plads på kurset, hvor 160 personer kom på venteliste i løbet af de første fire timer efter, at kurset blev udbudt.  Det næste kursus, der begynder i april, er også overtegnet. Tredje kursus begynder til november 2022.

"Behovet for efteruddannelse inden for fodterapi er virkelig stort, for der er forsvindende få tilbud og uddannelsens længde på halvandet år har ikke været justeret siden 1950'erne. Vi ligger langt fra de lande, vi plejer at sammenligne os med," konstaterer Anne Rasmussen, som fik idéen til forløbet, der i sidste ende skal bidrage til endnu tidligere opsporing af fodkomplikationer, så fodsår kan forebygges  i endnu større udstrækning.

I 2020 blev cirka 122.000 personer med diabetes behandlet hos privatpraktiserende fodterapeuter, så de er altafgørende at få delt ny viden med, understreger chef for Uddannelsesenheden på SDCC, Ulla Bjerre-Christensen:

"Efteruddannelse i diabetes er nøglen til fortsat bedre behandling. Hvis du som behandler inden for dit fagområde ikke ved, hvad der skal til for at yde den bedste, nutidige behandling, kan du jo i sagens natur ikke udføre den."

Er du statsautoriseret og privatpraktiserende fodterapeut og vil du gerne opdateres på den nyeste viden inden for dit fag?  Et nyt kursusforløb begynder den 24. november 2022.  ​Der er endnu ikke åbnet for tilmelding, men du kan læse mere her på Roskilde Tekniske Skoles hjemmeside.

SDCCs kursustilbud til fagpersoner - Se flere kursusmuligheder på SDCCs ​hjemmeside​.

For hospitalsansatte

• Diabetesundervisning for nyansatte sygeplejersker på Steno Diabetes Center Sjælland (SDCS) og SDCC

• Diabetes og den indlagte

• Diabetessygeplejerskeuddannelsen

For kommunaltansatte og praksispersonale

• Temadag om den ældre og diabetes

•Temadag for bosteder

• I samarbejde med Praktiserende Lægers Organisations Efteruddannelse (PLO-E) – Tovholder på diabetes

• I samarbejde med PLO-E – Den etniske borger med diabetes

For ansatte i psykiatrien

• Kompetenceudvikling for kontaktpersoner ansat i psykiatrien i Region Hovedstaden

•Undervisning af læger ansat i psykiatrienRedaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor