Ny forskning forklarer, hvorfor medicinsk indholdsstof er effektivt mod nyresygdom

​Stoffet dapagliflozin har vist sig at beskytte virkelig effektivt mod nyresygdom, men ingen har kunnet forklare, præcist hvorfor det virker så godt. Et dansk studie viser nu, at det sandsynligvis skyldes højere iltmætning i nyrerne.

Vent...

​Seks timer efter en enkelt, stor dosis dapagliflozin er der mere ilt i nyrerne hos personer med type 1-diabetes og nyresygdom. Det viser et nyt forskningsstudie, der dermed giver et rigtigt godt bud på forklaringen på et af de mest opsigtsvækkende resultater inden for forskning i nyresygdom gennem mange år. Nemlig at det medicinske stof dapagliflozin beskytter mod nyresygdom og død hos personer med diabetes og hos personer med kronisk nyresygdom.

 ”Stoffet tilhører gruppen af SGLT2-hæmmere, og vi har vist, at SGLT2-hæmmere giver øget iltmætning i nyrerne. Vi mener, at den øgede mængde ilt i nyrerne er en af de vigtige forklaringer på den store effekt,” fortæller Jens Christian Laursen, der er førsteforfatter til studiet, der netop er præsenteret på kongressen for American Diabetes Association (ADA).

”Det er en god nyhed i forhold til behandlingen. Ikke kun, fordi vi nu kan forklare virkningen, men også fordi det hjælper os til at forstå diabetisk nyresygdom bedre, hvilket kan føre til udviklingen af nye typer medicin med samme effekt som måske kan beskytte nyrerne endnu bedre,” fortsætter han.

Fra høj dosis i forskning til lav dosis i praksis

I studiet fandt forskerne effekten med brug af en enkelt, stor dosis dapagliflozin. Næste skridt er at afprøve, om mekanismen er den samme med den lavere dosis, der bliver brugt i praksis og over længere tid, fx seks måneder.

Derudover mener Jens Christian Laursen, at det vil være vigtigt at undersøge, om SGLT2-hæmmere også har effekt for personer med type 1-diabetes. Hidtil har forskningen nemlig koncentreret sig om personer med type 2-diabetes og nyresygdom.

”Der har været bekymring for, om SGLT2-hæmmere øger risikoen for syreforgiftning for personer med type 1-diabetes. Det kan dog vise sig, at den beskyttende effekt af SGLT2-hæmmere mod nyresygdom langt overskygger risikoen for syreforgiftning og vi håber, at vores studie kan være med til at øge interessen for at undersøge dette,” siger Jens Christian Laursen. 
Om studiet

Tidsskrift: EClinicalMedicine  
Studietype: Akut interventionsstudie hvor deltagerne i forskellig rækkefølge har fået dapagliflozin eller placebo
Samarbejdspartnere: Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET, Rigshospitalet
Finansiering: Novo Nordisk Fonden har doneret 3 millioner kr. til studiet som en del af et større projekt om nyresygdom og diabetes: PROTON projektet
Interessekonflikter: Jens Christian Laursen har ingen interessekonflikter. Sidsteforfatter og hovedvejleder på projektet Peter Rossing har modtaget konsulenthonorar, der er udbetalt til Steno Diabetes Center Copenhagen fra AstraZeneca, Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Gilead, Novo Nordisk, Merck, Mundipharma, Sanofi, Vifor og har modtaget forskningsstøtte fra Astra Zeneca and Novo Nordisk.
Kontaktperson: 
Jens Christian Laursen
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor