Ny metode gør os klogere på sundt og usundt fedt

​Forskere på SDCC har udviklet en metode, som giver os et mere nuanceret billede af kroppens fedt. Metoden har vist, at der tilsyneladende er forskel fedttypen, afhængig af hvor på kroppen det sidder.

Vent...

Når man taler om fedt, vil mange kende forskellen på de sunde, umættede fedtsyrer og de usunde, mættede fedtsyrer. Men faktisk findes der en lang række fedttyper, som hver især kan fortælle noget om den mad, vi spiser, og vores risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdom og andre stofskiftesygdomme.

Nu har forskere på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) udviklet en metode til at analysere fedt, som kan gøre os klogere på kroppens fedtprofiler, og hvordan de hænger sammen med vores sundhed.

Metoden, fedtprofilering med massespektrometri, er del af et studie, hvor forskere har analyseret fedtbiopsier fra personer, som har fået foretaget en fedtsugning. Styrken ved den er, at den er langt mere nuanceret og præcis end andre metoder. Det fortæller ph.d.-studerende Naba Al-Sari, som er førsteforfatter på studiet.

”Indtil nu har vi været begrænset til at analysere fedtet i kroppen ud fra blodprøver. Med den metode, vi har udviklet, er vi i stand til at analysere fedtet fra den optimale kilde, fedtvævet. Det gør, at vi kan undersøge kroppens fedtindtag over en meget længere tidsperiode,” siger hun.

Sundt lårfedt

En anden fordel ved metoden er, at man kan undersøge variationer i fedtvævet forskellige steder på kroppen. I deres studie har forskerne analyseret fedt på fire kropsområder, mave, bryst, ryg og lår, for at forstå forskellen i fedtsammensætningen.

Studiet viser, at især fedtvævet på lårene skiller sig ud.

”Vi kan se, at lårfedt er anderledes og tilsyneladende har en sundere sammensætning. Dette fund viser, at fedtet på vores kroppe ikke bare er det samme,” siger Cristina Legido-Quigley, forskningsleder.

”Flere tidligere studier har antydet, at pæreformede er sundere end æbleformede, og at æbleformen er forbundet med mange sygdomme. Vores metode kan nu afsløre, helt specifikt hvilken slags fedt der gør, at der er denne forskel,” supplerer Naba Al-Sari.

Skræddersyede tilbud

Hun ser et stort potentiale i metoden, både når det gælder opsporing, behandling og forebyggelse af stofskiftesygdomme. For eksempel kunne man tilbyde en rutinemæssig fedtprofilering i forbindelse med fedtsugninger, fortæller forskeren, som også ser lovende behandlingsperspektiver:

”Vores viden om fedtprofiler giver os mulighed for at målrette behandling og anbefalinger til kost. På den måde kan vi blive bedre til at skræddersy et forløb, som passer til den enkelte,” fortæller Naba Al-Sari.

Man kan læse den videnskabelige artikel om studiet hos tidsskriftet PLOS ONE.


Naba Al-Sari er førsteforfatter på studiet, som er publiceret i PLOS ONE.

Fakta om studiet:

  • Artiklens titel: Lipidomics of human adipose tissue reveals diversity between body areas
  • Tidsskrift: PLOS ONE.
  • Studietype: Research article
  • Samarbejdspartnere: Copenhagen University and the private hospital Capio CFR in Lyngby were we collected the biopsies from.
  • Finansiering: This study did not receive any particular funding but was funded by Steno Diabetes Center Copenhagen.
  • Interessekonflikter: None of the investigators has personal interests in the conduct or the outcomes of the study.
  • Kontaktperson(er): Cristina Legido-Quigley  cristina.legido.quigley@regionh.dk tlf:30913083
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor