Personer med nyre- og hjertesygdom har øget risiko for type 2-diabetes: Nu har forskere fundet en ny behandlingsmulighed

​Stoffet dapagliflozin kan reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 33 procent blandt personer med nyre- eller hjertesygdom. Det er konklusionen på et nyt studie, som i dag publiceres i The Lancet.

Vent...

Lever man med nyresygdom eller hjertesygdom, har man desværre også en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Nu har en international gruppe af forskere fundet en ny mulighed for at forebygge, at det sker.

Forskerne har vist, at daglig behandling med stoffet dapagliflozin kan mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 33 procent.

Studiet er netop publiceret i det prestigefyldte, videnskabelige tidsskrift The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Flere gavnlige effekter​

Dapagliflozin er en såkaldt SGLT2-hæmmer, som i de senere år har vist en række gavnlige effekter. Stoffet kan således virke beskyttende på nyrer og hjerte, uanset om man samtidig har diabetes.

”Stoffet anvendes primært til at behandle nyre- og hjertesygdom, så at det også kan forebygge type 2-diabetes er en tillægsgevinst. Det er første gang, et studie viser, at en SGLT2-hæmmer kan have den effekt,” siger professor Peter Rossing, forskningsleder og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Han står bag studiet sammen med kolleger over hele verden. Studiet er baseret på data fra godt 4000 deltagere med nyre- eller hjertesygdom fra en lang række lande. En gruppe deltagere modtog behandling med 10 mg dapagliflozin om dagen, mens den anden gruppe modtog placebo.

Behov for flere studier​​​

Selvom studiet ikke har undersøgt, om dapagliflozin kan forebygge type 2-diabetes blandt raske personer i risiko for at udvikle sygdommen, ser Peter Rossing interessante perspektiver i det.

”Normalt vil vi altid starte med at anbefale livsstilsændringer inden for eksempelvis kost og motion, men når de ikke lykkes, kan man overveje medicin. Her vil det være positivt at have endnu en forebyggende behandlingsmulighed,” siger Peter Rossing

Han understreger, at der er behov for flere studier, før dapagliflozin kan bruges bredt som forebyggende behandling mod type 2-diabetes.

Du kan finde studiet i The Lancet Diabetes & Endocrinology​.


Fakta om studiet​

Titel: ”Dapagliflozin and new-onset type 2 diabetes in patients with chronic kidney disease or heart failure: pooled analysis of the DAPA-CKD and DAPA-HF trials”

Tidsskrift: The Lancet Diabetes & Endocrinology

Studietype: Prespecified secondary analysis of two randomized controlled trials

Samarbejdspartnere: Astra Zeneca, DAPA-HF og DAPA CKD styregrupper 

Finansiering: Astra Zeneca

Interessekonflikter: Peter Rossing har modtaget honorar (alle til Steno Diabetes Center Copenhagen) for at sidde i styregruppen for DAPACKD fra AstraZeneca og honorarer for konsulenttjeneste og undervisning fra Astra Zeneca, Astellas, Novo Nordisk, Bayer, Boehringer Ingelheim, Gilead, Vifor, Sanofi Aventis, Eli Lilly

Kontaktpersoner: Peter Rossing, peter.rossing@regionh.dk, telefon 30913383​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor