​​​​​​Foto: Claus Bjørn Larsen / Diabetesforeningen

Postdoc Olivia McCarthy modtager Diabetesforeningens Forskningslegat

Forskningslegatet på 600.000 kroner går til et projekt, som undersøger, hvordan man mindsker risikoen for lavt blodsukker ved fysisk aktivitet, når man samtidig benytter en selvjusterende insulinpumpe.

Vent...

​En løbetur, en cykelferie eller en fodboldkamp med vennerne. Fysisk aktivitet kan være forbundet med mange glæder, men lever man med type 1-diabetes, indebærer det også en risiko for at få lavt blodsukker. Det kan være en barriere, som afholder en fra at motionere.

”Det burde ikke være sådan, for motion er vigtigt for vores velbefindende – både fysisk og psykisk. Derfor vil jeg gerne arbejde for at reducere de risici og barrierer, så personer med type 1-diabetes føler sig trygge ved at dyrke motion og kan få fordelene af det ligesom alle andre,” siger Olivia McCarthy, idrætsfysiolog og postdoc i forskningsgruppen Diabetesteknologi på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Hun modtager Diabetesforeningens Forskningslegat på 600.000 kroner til et projekt, som sætter fokus på netop motion, type 1-diabetes og diabetesteknologi.

Nærmere bestemt skal hun undersøge, hvordan man optimalt kan bruge en selvjusterende insulinpumpe – også kaldet et hybrid closed-loop system (HCL) eller en ”kunstig bugspytkirtel” – samtidig med at man er fysisk aktiv. Målet er at udvikle nogle retningslinjer og strategier til, at personer med type 1-diabetes kan bruge selvjusterende insulinpumper og dyrke motion uden at risikere og bekymre sig for lavt blodsukker.

”Diabetesteknologien er i hastig udvikling, og nu har vi ”kunstige bugspytkirtler” på markedet, som er rigtig gode til at regulere blodsukkeret. Motion er dog fortsat en akilleshæl, og vi ved kun ganske lidt om, hvordan motion spiller sammen med den nyeste teknologi,” siger Olivia McCarthy, der er meget taknemmelig for at modtage Diabetesforeningens Forskningslegat. 

Blandt de seks finalister til at modtage legatet blev Olivia McCarthys projekt valgt sammen med to andre af Diabetesforeningens brugerpanel.

”Det gør mig meget ydmyg at blive udvalgt af de mennesker, som skal have gavn af min forskning. Jeg håber, at jeg kan bidrage til at øge deres livskvalitet og mindske de barrierer, som diabetes kan skabe i deres liv,” slutter hun.

De to øvrige forskningslegater gik til:

  • Anne-Marie Wegeberg, MSc, ph.d og postdoc ved Mech-Sense, Aalborg Universitetshospital i samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland.​
  • ​Lærke Smidt Gasbjerg, læge, ph.d. og post.doc. ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.​

Læs mere på Diabetesforeningens hjemmeside 


Find mere viden hos Videncente​​r for Diabetes​​
Her kan du læse mere om type 1-diabetes og motion​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor