SDCC indleder forskningsprojekt om det gode idrætsmiljø for unge

​Kulturministeriet har netop bevilliget knapt 800.000 til projektet, der foregår i samarbejde med Københavns Universitet.

Vent...

Idræt og det at være del af en idrætsforening er både sundt og giver gode sociale relationer. Det er godt for den enkelte, og det er godt for samfundet.

”Men desværre er tendensen, at flere og flere unge forlader idrætsforeningerne. Det er ærgerligt for foreningerne – men det er også ærgerligt for os som samfund. I forskningsprojektet vil vi derfor undersøge, hvorfor de unge forlader idræt og idrætsforeningerne samt, hvad der skal til for at få dem til at blive,” fortæller Peter Elsborg, post.doc i enheden Sundhedsfremme, Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

”I projektet håber vi at kunne vise, hvordan det at skabe et miljø der er karakteriseret ved selvbestemmelse, understøtter positive sociale relationer samt opfordrer til selvsammenligning frem for sammenligning med andre, er afgørende for, at de unge bliver i idrætsforeningerne. Det kan støtte foreningernes ungdomsarbejde og dermed samlet set gøre danskerne mere aktive. Undersøgelser viser nemlig, at når de unge først er droppet ud af idræt, så stopper de ofte helt med at være aktive, også som voksne,” fortsætter han.

Hypotesen i projektet er, at jo mere fokus på sammenhold, motivation og selvstændig læring, des flere unge forbliver i idrætsforeningerne. Des mere fokus på resultater og på kontrollerende adfærd, des flere forlader foreningerne.

Projektet foregår med støtte fra en lang række idrætsforbund. Resultaterne fra projektet vil blive brugt til at udvikle træneruddannelser i idrætsforbundene.

Fakta om projektet

  • Titel: Det gode idrætsmiljø for unge
  • Deltagere: Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, Steno Diabetes Center Copenhagen og Halmstad Universitet
  • SDCCs rolle: At bidrage med ekspertise i sammenhængen mellem idrætsdeltagelse og sundhed, særligt de sociale og psykologiske effekter. Projektet ledes af Københavns Universitet.
  • Samarbejdspartnere: Projektet støttes af Dansk Boldspil Union, Dansk Svømmeunion, Danmarks Gymnastik Forbund, Badminton Danmark, Dansk Håndbold Forbund, Dansk Tennis Forbund og Dansk Ride Forbund. Deres rolle er at hjælpe med at skaffe deltagere til projektet.
  • Finansiering: 784.800 bevilliget af Kulturministeriet
  • Varighed: 18 måneder

Kontakt til forsker: Peter Elsborg


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor