SDCCs direktør modtager Tandlægeforeningens Sundhedspris

​Allan Flyvbjerg får prisen for at udbrede budskabet om, at sundhed og sygdom i tænder og mund har afgørende betydning for resten af kroppen.

Vent...
Allan Flyvbjerg, direktør på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) og klinisk professor, har igennem en årrække udbredt viden om sammenhængen mellem tandsundhed og kroniske sygdomme. Samtidig har han argumenteret for, at den høje egenbetaling hos tandlægen øger uligheden i sundhed.  

Den indsats blev belønnet torsdag den 2. september 2021, hvor han modtog Tandlægeforeningens Sundhedspris af Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist. Det skete i Bella Center Copenhagen til Tandfaglige Dage, som er en stor konference- og fagmesse for danske tandlæger.


Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist overrækker sundhedsprisen til Allan Flyvbjerg. Foto: Lizette Kabré

”Jeg er beæret over at modtage Tandlægeforeningens Sundhedspris. Munden kan ikke adskilles fra resten af kroppen, og sygdom i munden hænger sammen med sygdom i resten af kroppen, men i Danmark behandles sygdom i tænder og mund stadig som et stedbarn i sundhedsvæsenet. Vi har en ulogisk og uacceptabel høj egenbetaling, der øger uligheden i sundhed, og som kan være decideret sundhedstruende. Der bør ikke være forskel på at brække et ben og at brække en tand,” fortæller Allan Flyvbjerg. 

Anerkendt
forsker og formidler
Allan Flyvbjerg har ihærdigt og vedholdende sat et væsentligt emne for folkesundheden på dagsordenen. I blandt andet kronikker, videnskabelige artikler og i offentlige debatter har han sat fokus på sammenhængen mellem tandsundhed og almen sundhed samt på problemerne ved den høje egenbetaling. Sådan lyder Tandlægeforeningens begrundelse for at tildele sundhedsprisen til Allan Flyvbjerg.


Foto: Lizette Kabré

”Allan Flyvbjerg er en anerkendt forsker og en fremragende formidler, der har understreget tandplejens vigtige rolle i sundhedsvæsenet. Han har tydeliggjort over for både befolkning og politikere, at behandling af tandsygdomme ikke kun omhandler munden, men har betydning for hele kroppen. Og så har han været særdeles god til at forklare, hvorfor vi skal gøre op med den høje egenbetaling i tandplejen. Det er netop nogle af Tandlægeforeningens vigtigste mærkesager,” uddyber Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist. 

Di
abetes og parodontitis påvirker hinanden
I de sidste 20 år har mere og mere forskning vist sammenhænge mellem tandsygdomme og kroniske sygdomme. Har man diabetes, har man fx øget risiko for tandsygdommen parodontitis, og de to sygdomme kan gensidigt påvirke hinanden. Steno Diabetes Center Copenhagen skal i løbet af 2022 netop undersøge omfanget af tandsygdom hos personer med diabetes. 


Læs Allan Flyvbjergs kronik Det skaber ulighed i sundhed, at folk selv skal betale tandlægeregningen bragt i Information. 


 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor