Sophie og Christian er brugernes stemmer i bestyrelsen

​Sophie Hindkjær og Christian Collin tager brugerperspektivet med til bordet i SDCC’s bestyrelse. Mød dem her.

Vent...

Hvad har en 28-årig jurist fra København og en 51-årig pilot fra Nærum til fælles? 

I dette tilfælde flere ting. Først og fremmest deler de nogle erfaringer i livet med diabetes, og dernæst sidder de begge som repræsentanter for brugerne i SDCC’s bestyrelse.

I denne artikel kan du møde Sophie Hindkjær og Christian Collin, der begge har været en del af bestyrelsen siden 2019. Her bidrager de med brugerperspektiver på alt fra forskning til økonomi og byggeriet af det nye SDCC i Herlev.

Det hele menneske

Trods hun endnu ikke er fyldt 30 år, er bestyrelsesarbejde og tillidsposter langtfra fremmede for 28-årige Sophie Hindkjær.

Siden hun fik konstateret type 1-diabetes i 2011, har hun engageret sig i en lang række af projekter særligt for unge med diabetes – både i Danmark og internationalt.

Det var især, efter hun fik diagnosen som en ung kvinde på 19 år, at drivkraften bag hendes frivillige arbejde opstod. 

”Der blev tændt et lys i mig. Jeg vil så gerne vise, at du ikke er alene. Vi er flere med de samme problemer, men på trods af dem kan vi, hvad vi vil. Vi lader os ikke stoppe,” fortæller Sophie, som i dag også sidder i hovedbestyrelsen for Diabetesforeningen.

Hun er især optaget af den mentale dimension ved livet med diabetes.

”Vi er hele mennesker, og derfor er det vigtigere at spørge ”Hvordan har du det?” frem for ”Hvad er dine tal?” Det er mange på SDCC allerede gode til, men der er altid plads til at blive bedre,” siger hun.

Erfaringer i spil

Den mentale dimension er også et vigtigt tema for Christian Collin, der i 2017 fik konstateret diabetes type 1 ½ , også kaldet LADA.

For ham betyder diagnosen, at han lever med en risiko for at miste sit arbejde og dermed sin store passion.

”Hold da op, kommer jeg aldrig på vingerne igen? Det var min første tanke,” fortæller Christian, der kan fortsætte sit arbejde som pilot, indtil hans diabetes skal behandles med insulin.

I den situation, hvor livet bliver vendt på hovedet, kan andres erfaringer være guld værd, har han erfaret. Derfor er han optaget af at skabe flere muligheder for vidensdeling og erfaringsudveksling blandt personer med diabetes.

”Når man bliver behandlet på SDCC, får man god behandling og er i trygge hænder, men der er ikke en del, hvor man sparrer med en anden med diabetes, som har de samme udfordringer. Her kunne jeg godt tænke mig, at de to ting smeltede mere sammen,” siger han og fortsætter:

”Det ville være en stor hjælp med en mentor, som man kunne ringe til. Jeg stiller selv gerne op.”

Endnu mere brugerinddragelse

Hvilken forskel gør det, at der er brugerrepræsentanter i SDCC’s bestyrelse?

”Vi husker bestyrelsen på brugerperspektivet. På den måde kommer det til at fylde mere både underbevidst og bevidst,” siger Sophie – og Christian er enig:

”Vi sidder ikke i bestyrelsen for at bestemme retningen, men for at give sparring – og på den måde kan vi være med til at sætte vores præg. Her får man en ekstra dimension ved at have brugere med,” siger han.

Spørger man dem til et fremtidsønske for SDCC, svarer de også enigt:

”Endnu mere brugerinddragelse – alle steder. De gør det allerede rigtig godt, men brugerne kan involveres flere steder,” siger Sophie Hindkjær og nævner et endnu tættere samarbejde mellem brugere og forskere som eksempel.

”Hvis forskeren kunne vende sine tanker med en person, der lever med sygdommen, allerede når projektet er på idéniveau, ville brugerperspektivet være indbygget fra starten. Det, synes jeg, kunne være helt vildt fedt,” siger hun.

Fakta om bestyrelsen og brugerrepræsentanterne

  • SDCC’s bestyrelse består af 7 medlemmer og en formand – du kan se, hvem der sidder i bestyrelsen her: Bestyrelsen på SDCC
  • Blandt medlemmerne er to brugerrepræsentanter, hvoraf den ene er udpeget af Diabetesforeningen, og den anden er udpeget af SDCC.
  • Brugerrepræsentanterne er tilforordnede medlemmer og indtrådte i 2019 i forbindelse med en prøveordning på to år.
  • Ordningen er nu blevet fast, og fremover sidder brugerrepræsentanterne for en 4-årig periode, dog med forskudt udskiftning.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor