Ekstra midler til dansk-svensk forskning om årsagen til type 1-diabetes

​Danmark og Sverige er blandt de lande i verden, der er hårdest ramt af type 1-
diabetes. DiaUnion-projektet får nu yderligere 7,5 mio. kr. til at undersøge
sammenhængen mellem type 1-diabetes og relaterede autoimmune sygdomme.

Vent...

Type 1-diabetes medfører at kroppens eget immunsystem angriber og ødelægger de insulinproducerende celler. Sygdommen er kronisk og rammer typisk børn og unge. I Danmark lever omkring 30.000 mennesker med type 1 diabetes, og situationen i Sverige er tilsvarende.

I januar 2020 startede et nyt dansk-svensk samarbejdsprojekt, DiaUnion, med en
målsætning om at kunne etablere et screeningsprogram rettet mod svenske og danske børn. Projektet er nu tildelt yderligere 7,5 millioner kr. til et forstudie af dette screeningsprogram.

"Vi ønsker svar på, hvad der udløser immunforsvarets angreb på de insulinproducerende celler. Ved at screene børn før sygdommen er udbrudt, håber vi at blive i stand til at identificere risikofaktorer og i det lange løb forhindre udbrud af type 1-diabetes samt cøliaki og autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen. Den tildelte støtte er meget gode nyheder for forskningen", siger Flemming Pociot, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen, som leder den danske del af projektet.

Deltagerne i DiaUnion-projektet er, udover Steno Diabetes Center Copenhagen, også Region Hovedstaden og samt Region Skåne og Lund Universitet. Samarbejdet koordineres og ledes via den dansk-svenske klyngeorganisation Medicon Valley Alliance. De tildelte penge kommer fra de deltagende parter, samt EU/Interreg ØKS og Novo Nordisk Fonden.

Vigtigt at forstå de underliggende mekanismer

"Diabetesforskning er et af Medicon Valley stærkeste områder med globalt førende forskning, klinikker og virksomheder. DiaUnion er et glimrende eksempel på, hvordan vi kan samle kræfterne omkring fælles sundhedsudfordringer," siger Petter Hartman, direktør for Medicon Valley Alliance.

At leve med type 1-diabetes kræver opmærksomhed døgnet rundt i en konstant og kompliceret afvejning af diæt, aktivitet, kontrol af blodsukker og injektion af insulin. Ingen anden sygdom kræver så meget af patienten dagligt.

"I Danmark diagnosticeres et barn dagligt med type 1-diabetes, og for at komme
sygdommen til livs, er det vigtigt at forstå de underliggende autoimmune mekanismer og udvikle behandlinger til at stoppe dem", siger Finn Kristensen, projektleder og også en af initiativtagerne til projektet.

Projektet afsluttes i september 2022.

Læs mere om DiaUnion.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor