Træning er det bedste valg for personer med prædiabetes

​Et studie fra SDCC viser, at kortvarig medicinsk behandling ikke er den bedste behandling af prædiabetes hos overvægtige. Forbedringerne i blodsukkeret står ikke mål med medicinens mulige bivirkninger. Forskerne anbefaler i stedet træning som behandling.

Vent...

Hvordan forbedrer man blodsukkeret hos overvægtige med prædiabetes?

Det har forskere for Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) undersøgt i et studie, hvor de sammenlignede virkningen af to typer medicinsk behandling, metformin og dapagliflozin, samt af motion.


”Alle tre behandlinger gav små forbedringer i langtidsblodsukkeret, HbA1c, men vores forskning viser, at fordelene ved en kortvarig medicinsk behandling ikke opvejer eventuelle bivirkninger for overvægtige med prædiabetes. Intervalbaseret træning er det bedste valg af de tre testede behandlinger. Effekten på langtidsblodsukkeret er lige så god som med den medicinske behandling, der er ikke samme risiko for bivirkninger, og træningen har en række andre sundhedsmæssige gode effekter, fx på hjertet,” siger professor og forskningsleder Kristine Færch, der er førsteforfatter på en artikel om studiet, der netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia.Træningen i studiet bestod af intervaltræning i en halv time fem gange om ugen, hvor deltagerne i træningsgruppen blev udstyret med et pulsur og blev bedt om at træne på egen hånd. Hver uge sendte de træningsdata til forskerne, som således kunne følge med i, om træningen blev gennemført efter forskrifterne.

Det første studie af sin art

120 personer med overvægt og prædiabetes har deltaget i studiet. Prædiabetes er defineret ud fra langtidsblodsukkeret, HbA1c, og overvægt er defineret som et BMI over 25.

Studiet er det første af sin art, der sammenligner flere typer interventioner hos overvægtige med prædiabetes defineret på baggrund af HbA1c. Studiet undersøger effekter på både langtidsblodsukker og andre risikomarkører, fx glykæmisk variabilitet, kropskomposition, blodtryk og kolesterol.

”Vi har ikke megen viden om, hvordan man bedst forebygger en egentlig diabetes hos overvægtige med prædiabetes defineret på baggrund af HbA1c, som er den metode, der oftest bruges i klinisk praksis. Derfor giver studiet vigtig viden til både de personer, der er i risikogruppen og de praktiserende læger, der møder dem i deres praksis,” siger Kristine Færch.

Næste skridt er nu at udvide med flere studier og finde frem til, hvordan man bedst identificerer de overvægtige med prædiabetes, der har højest risiko for at udvikle type 2-diabetes. Dermed kan de forebyggende indsatser netop tilrettelægges til denne målgruppe.Om forskningen

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor