Fra Tingbjerg til Svanholm: Verdener mødes i ny podcast

​SDCC arbejder for at fremme sundheden og forebygge type 2-diabetes i den københavnske bydel Tingbjerg. Her har en gruppe beboere etableret et samarbejde med det økologiske landbrugskollektiv Svanholm. Kom med på rejsen i en ny podcast.

Vent...

​Hvad sker der, når en gruppe beboere fra den københavnske bydel Tingbjerg rejser ud af byen for at deltage i det økologiske landbrug på Svanholm Gods?

Det kan du få svar på i en ny podcast, som følger beboerne på deres rejse til Hornsherred ved Frederikssund, hvor man finder Svanholm Gods, et af Danmarks ældste økologiske landbrugskollektiver. Her får beboerne råvarer til gengæld for deres frivillige arbejde i markerne.

Samarbejdet er en del af Tingbjerg Changing Diabetes, en social og sundhedsfremmende indsats i bydelen, hvor undersøgelser har vist, at beboerne er i særlig risiko for at udvikle type 2-diabetes og andre sygdomme.

Paul Bloch, seniorforsker og teamleder på Steno Diabetes Center Copenhagen, fortæller i podcasten, at det kræver nogle utraditionelle metoder, hvis man vil fremme sundheden i Tingbjerg.

"Hvis man gerne vil gøre noget for folk, som bor i Tingbjerg eller i andre udsatte boligområder, hvor der er fattige, hvor der kan være problemer med integration, og hvor folk lever under nogle dårligere sociale kår end gennemsnittet, så duer det ikke så meget med pjecer og apps," siger han.

”Der er store sundhedsmæssige effekter af det at være social sammen.”


Hatice Bozkir er en af de beboere fra Tingbjerg, som har været med i Svanholm-projektet. Hun voksede op med at dyrke jorden. Hendes far var landmand, og det var sådan han brødfødte familien i den lille landsby i Tyrkiet.

En anden tilgang

Tingbjerg Changing Diabetes bygger på en samskabende tilgang til sundhedsfremmende arbejde. Det betyder, at indsatserne bliver til i fællesskab med lokale aktører og målgrupper.

Derfor er resultatet sjældent givet på forhånd - og det var det heller ikke denne gang.

"Alt det, vi kalder ukrudt her, bruger de i køkkenet derhjemme. Jeg har set fire forskellige ukrudtsplanter, som de bruger," fortæller Jesper fra Svanholm, som vi også møder i podcasten.

"De har en anden tilgang. Det, der kommer op af jorden, skal bruges."

I podcasten møder vi også en række beboere fra Tingbjerg, som er taget med til Svanholm. Blandt andre møder vi Abdul, der er uddannet agronom, som har en drøm om at sætte bistader op i Tingbjerg.

"Uden bier ville mennesker dø," siger han i podcasten, hvor han med hjælp fra biavleren Toke kommer tættere på biernes liv og natur.

Hør hele Abduls historie og mød også to andre beboere fra Tingbjerg i podcasten, som du finder her:Du kan læse mere om Tingbjerg Changing Diabetes her.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor