En forsker fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) gør sig særlig bemærket, når fedmeforskere fra hele verden mødes på dette års europæiske kongres for fedmeforskning i Maastricht i maj.
Det er postdoc i Klinisk Forebyggelsesforskning, Jonas Salling Quist, der har vundet den fornemme pris New Investigator Award in Clinical Research fra the European Association for the Study of Obesity (EASO) – altså en pris inden for klinisk fedmeforskning, der gives til en yngre, talentfuld forsker. Jonas Salling Quist har derudover også fået tildelt et EASO-rejselegat i forbindelse med sin deltagelse ved kongressen.
"Jeg er meget stolt og virkelig glad for påskønnelsen, som må være den største anerkendelse for yngre fedmeforskere. Det er samtidig en stor anerkendelse af alle mine fremragende kolleger og samarbejdspartnere i ind- og udland, som har bidraget til vores forskning," siger Jonas Salling Quist, der i Maastricht skal præsentere sin forskning i forbindelse med prisoverrækkelsen.
Hvad gør træning ved appetitten?
Derudover har Jonas Salling Quist to andre præsentationer på kongressen. Den ene præsentation handler om proteinet GDF15 (Growth and Differentiation Factor 15), der hæmmer appetitten hos dyr. Som hos dyrene stiger koncentrationen i blodet også hos slanke mennesker under træning og i flere timer efter træning.
Men forholder det sig på samme måde for personer med overvægt?
Jonas Salling Quist og kolleger har netop vist, at koncentrationen af GDF15 i blodet også stiger under og efter en træningssession for personer med overvægt eller svær overvægt, og at denne stigning også forekommer efter seks måneders træning.
Det tyder altså umiddelbart på, at man ved regelmæssig træning får en stigning af GDF15 i blodet hver gang, man træner. Forskerne så imidlertid ingen sammenhæng mellem stigningen i GDF15 og appetit og energiindtag målt i laboratoriet en time efter træningssessionen for personer med overvægt eller svær overvægt.
Forklaringen er muligvis, at højere koncentration af GDF15 ved faste og i forbindelse med en træningssession var relateret til fedme, lavere kondital, dårlig fedtsammensætning i blodet og dårligere glukoseregulering, hvilket stemmer overens med tidligere tværsnitsstudier, som har fundet højere GDF15-koncentration i blodet hos personer med overvægt og type 2-diabetes sammenlignet med personer med normalvægt.
Den højere koncentration af GDF15 kan være et udtryk for et dårligere fungerende stofskifte.
Hvorvidt GDF15 har betydning for appetitten over flere af døgnets timer, når personer med overvægt træner regelmæssigt, vides derfor ikke og kræver nye studier.
"Vi mangler stadig viden i forhold til at forstå, hvordan træning påvirker appetitten og dermed også vægten hos personer med overvægt," siger Jonas Salling Quist.
Et komplekst samspil
Den anden af Jonas Salling Quists præsentationer handler om, hvordan kort søvnlængde, dårlig søvnkvalitet og forkert timing af søvn kan nedsætte insulinfølsomheden for personer uden diabetes. Resultaterne er for nylig blevet publiceret i det førende tidsskrift på området "Sleep Medicine Reviews".
Jonas Salling Quist kombinerer altså i sin forskning træning, kost og søvn og har fokus på, hvordan de tre livsstilsfaktorer påvirker appetit og stofskifte.
"Vi ved for lidt om det komplekse samspil mellem træning, kost og søvn, hvis vi skal forebygge og behandle overvægt og type 2-diabetes, men der er helt tydeligt en sammenhæng. Det skal vi forske endnu mere i, så vi kan give de rigtige råd videre til mennesker, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes eller som lever med overvægt og type 2-diabetes", siger han.
Søvn giver overskud
Det kan være svært både at ændre sine madvaner, begynde at dyrke mere motion og få en god nattesøvn.
Hvis der kun var én ting, man kunne overskue for at få en sundere livsstil, hvad skulle det så være?
"Så ville jeg satse på at få en god nattesøvn. Søvn er afgørende for, at kroppen kan fungere og er en vigtig og underprioriteret brik i forebyggelse og behandling af overvægt og type 2-diabetes og en række andre sygdomme. Ud over at have direkte betydning for stofskiftet og appetitregulering vil du, når du er udhvilet, have mere overskud til at bevæge dig, fungere bedre kognitivt og højst sandsynligt også have mere energi og overskud til at spise fornuftigt og være mindre tilbøjelig til at spise energitæt sukker- og fedtholdig mad og snacks for at holde dig kørende," siger Jonas Salling Quist.
Kongressen om fedmeforskning (European Congress on Obesity) afholdes for 29. gang den 4.-7. maj i Maastricht og prisoverrækkelsen finder sted på konferencen den 6. maj.
Læs mere om Jonas Salling Quist på EASO's hjemmeside
Læs om søvnstudiet på sdcc.dk
Læs om træning og appetit på sdcc.dk