Peter Rossing modtager European Hormone Medal. Foto: Lizette Kabré/SDCC​​​​​​

Peter Rossing modtager ærespris af europæiske endokrinologer

​Professor Peter Rossing, forskningsleder og overlæge på SDCC, modtager European Hormone Medal for sit bidrag til forskning og behandling inden for diabetes og nyresygdom.

Vent...

Når Europas endokrinologer i de kommende dage samles til deres årlige kongres, kan professor og forskningsleder Peter Rossing se frem til at modtage en helt særlig anerkendelse.

European Hormone Medal er en ærespris, som gives til en international forsker, der har gjort et betydeligt bidrag til endokrinologien. Prisen uddeles af European Society of Endocrinology (ESE).

Peter Rossing modtager æresprisen efter årtiers arbejde for at finde bedre behandlingsmuligheder for personer med nyresygdom, som desværre er en udbredt komplikation til diabetes.

Lys efter årevis af mørke​​

”Man har tidligere vurderet, at nyresygdom koster op til 16 års levetid ved type 2-diabetes. Derfor har vi på SDCC sammen med kolleger over hele verden arbejdet for at finde nye behandlingsmetoder siden 2001. Efter mange skuffelser er vi endelig lykkedes, og det er meget glædeligt,” siger Peter Rossing, der tidligere har beskrevet gennembruddet som lys efter årevis af mørke.

Han har igennem sin forskning været med til at vise, at flere nye lægemidler kan virke beskyttende på nyrerne. Det drejer sig især om de såkaldte SGLT2-hæmmere og senest stoffet finerenon, som netop er blevet godkendt til behandling af kronisk nyresygdom ved type 2-diabetes af det europæiske lægemiddelagentur.

Behandling skal optimeres​

Som internationalt anerkendt forsker og endokrinolog er Peter Rossing med til at følge, hvordan den nye viden bliver omsat til forbedret behandling. Det gør han ved at bidrage til guidelines på området og som formand for Dansk Voksen Diabetes Database, hvor han kan følge med i, hvilken medicin der bliver udskrevet.

Han håber, at nye studier kan være med til at optimere behandlingen endnu mere.

”Det næste bliver, at vi skal undersøge, hvem der har størst gavn af de forskellige behandlinger. I dag er det sådan, at alle potentielt kan få alt, men det er både dyrt og kan være meget medicin at tage for den enkelte. Vi har et håb om, at biomarkører i blodet eller urinen kan forudsige, om du skal have behandling A eller B,” siger Peter Rossing. 

Han håber desuden, at det snart vil være muligt at lave studier af, hvordan behandlingen virker på personer med type 1-diabetes og personer, som er nyretransplanteret.

European Hormone Medal uddeles ved European Congress of Endocrinology (ECE), som foregår i Milano fra den 21. til 24. maj 2022. Peter Rossing modtager prisen sammen med professor Josef Köhrle fra Tyskland.

Læs også: ​

Faktaboks: ​Læs mere hos Videncenter for Diabetes​

Hos Vid​​encenter for Diabetes kan du læse mere om:


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor